بنابر گزارش خبرگزاری سان فرانسیسکو، تحقیقات اخیر نشان دادهاند که قطب شمال با سرعت بیسابقهای در حال گرم شدن است.
سال گذشته قطب شمال گرمترین دورهی خود را سپری کرد و وسعت یخ های موجود در این ناحیه از سال 1979 تاکنون در پایین ترین سطح خود قرار گرفته بود.
بیش از نیمی از یخهای موجود در گرینلند در سال 2015 ذوب شد.
ذوب شدن یخها در قطب شمال
ریک اسپینارد، رئیس ادارهی اقیانوسی و هوایی معروف به (NOAA) در سخنرانی در گردهمایی سالیانهی اتحادیهی ژئوفیزیک آمریکا اظهار داشت:
” افزایش دما در قطب شمال هم اکنون با سرعتی بالاتر از هر منطقهی دیگری در جهان در حال وقوع است. ما میدانیم که این موضوع به دلیل تغییرات اقلیمی است.”
بنابر نتایج تحقیقات، این تغییرات باعث تغییر گیاهان و جانوران در سرزمینهای شمالی شدهاند.
از ماه اکتبر سال 2014 تا ماه سپتامبر 2015 میانگین دمای قطب شمال 2.3 درجهی فارنهایت ( 1.3 درجهی سلسیوس) نسبت به سالهای 1981 تا 2010 افزایش یافته است.
همچنین تحقیقات نشان میدهند که دمای قطب شمال نسبت به سال 1900، 5.4 درجهی فارنهایت (3 درجهی سانتیگراد ) افزایش یافته است.
علاوه بر این سطح یخهای موجود بر روی دریاها در ماههای مذکور پایین ترین حد را از سال 1979 که اینگونه بررسیها آغاز شدهاند داشته است.
کیت کواکس، محقق ارشد موسسهی قطبی نروژِی اظهار داشت:
” 70% از یخهایی که در سال 2015 مورد بررسی قرار گرفتند مربوط به چند سال اخیر بود و تنها 3% یخ ها در سال های دور تشکیل شده بودند. در مقابل در سال 1980 20% یخهای مورد بررسی مربوط به دوران قدیم بودند و 45% آنها در حوالی سال 1980 تشکیل شده بوند. این نتیجهگیری نشان میدهد که یخ موجود در سطح دریاها سال به سال بیشتر ذوب میشوند.شایان ذکر است که هم اکنون یخهای ناحیهی گرینلند به طرز چشمگیری در حال ذوب شدن هستند. بیش از 50% یخهای موجود در این ناحیه در سال جاری ذوب شدهاند.
ذوب شدن یخهای گرینلند
مارتین جفریز، مدیر برنامه و مشاور علمی مرکز تحقیقاتی ناوال در آمریکا اظهار داشت:
” آب 10 مورد از بزرگترین رودخانهها به دنبال گرمای جهانی نسبت به سالهای 1980 تا 1989، 10 درصد افزایش یافته است.”
همچنین تاثیرات گرمای جهانی بر روی مسائل دیگر نیز مشهود اشت.
کواکس در این باره اظهار داشت:” شیرهای دریایی معمولا پس از جفت گیری و به دنیا آوردن فرزندان خود، آنها بر روی قطعه یخهای موجود در دریا قرار میدهند این مسئله سبب میشود که آنها راحت تر غذا بیابند و از خطرات طوفان در امان باشند. اما در آلاسکا تعداد زیادی از شیرهای دریایی ماده به همراه فرزندانشان مسافتی حدود 110 مایل ( 180 کیلومتر ) را طی میکنند تا از این ناحیه به سمت خشکی مهاجرت کنند.”
تصویری از مهاجرت شیرهای دریایی
گلسنگها هنگامی که در معرض خطر از بین رفتن باشند به رنگ قهوهای درمیآیند. مشاهده شده است که گلسنگهای قطبی نیز به رنگ قهوهای درآمدهاند. البته شایان ذکر است که اگر گلسنگها تنها به مدت یک سال به رنگ قهوهای در بیایند جایی برای نگرانی وجود ندارد.
هووارد اپستین، کارشناس محیط زیست دانشگاه ویرجینیا اطهار داشت:
” ما در حال بررسی مسئلهی تغییر رنگ گلسنگها هستیم. این موضوع به این بستگی دارد که این گلسنگها در کدام ناحیه از قطب شمال تشکیل شدهاند.
تحقیقاتی که مربوط به پوشش گیاهی میباشند باید طی 2 تا 4 سال بررسی شوند تا بتوان به نتایج قطعی دست یافت.
دلیل قطعی تغییر گلسنگها هنوز مشخص نشدهاند. هر عاملی مثل آیروسولهای موجود در هوا که برفها را میپوشانند، تاریکی و سایر شرایط محیطی میتوانند بر روی پوشش گیاهی تاثیر گذار باشند. ”
وی در ادامه اظهار داشت:
” اگر سعی شود که پوشش گیاهی موجود بر روی زمین های ناحیهی قطب شمال افزایش یابد، شرایط برای حفاظت از لایههای یخ زده فرراهم خواهد شد؛ چراکه پوشش گیاهی باعث میشود که لایهی یخ و برف بوسیلهی وزش باد از بین نرود.این پوشش گیاهی برای لایههای تحتانی خود مثل یک عایق عمل میکند.همچنین سبب میشود که دما در زمستان و تابستان از حد زیادی پایین تر و یا بالاتر نرود.گیاهان بوتهای نیز در فصل بهار با بیرون امدن از زیر برفها باعث تعادل دمایی می شوند.”
همچنین کواکس اظهار داشت:
” در دریای برنتا ماهی های ساکن آب سرد با کوچک شدن مکان زندگی خود مانند ماهی های ساکن آب گرم همچون کود، ردفیش منقار دار، ماهی پهن نقل مکان می کنند.”