گاباتین یا گاپنتین داروی ضد صرع و ضد تشنج می باشد این دارو اعصاب و مواد شیمیایی بدن را که موجب تشنج و درد می گردد را تحت تاثیر قرار می دهد.
از گاباتین استفاده های دیگر هم می توان برد از جمله کاهش درد، به خصوص دردهایی که منشاء عصبی دارد مانند سردرد و کمردرد و همچنین از گاباتین می توان جهت پیشگیری از سردردهایی که به دلیل میگرن ایجاد می شوند نیز می توان استفاده کرد و همچنین برخی از متخصصان معتقدند که در اختلالات دو قطبی نیز می توان از دارو استفاده نمود، اما هنوز در این موضوع به اتفاق نظر نرسیده اند.
همانطور که در بالا بصورت خلاصه موارد مصرف گاباتین عنوان گردیده است گاباتین یا گاباپنتین داروی ضد صرع می باشد که ضد تشنج anticonvulsant نیز نامیده می شود.
گاباتین می تواند به تنهایی و یا در ترکیب با داروهای دیگر برای درمان حمله صرع در بزرگسالان و کودکان با حداقل سن 12 سال مورد استفاده قرار می گیرد.
گاباپنتین به همراه داروهای دیگر برای درمان حمله در کودکان 3 تا 12 ساله نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
از موارد دیگر مصرف گاباپنتین در بزرگسالان، درمان دردهای عصبی که ناشی هستند از ویروس تبخال یا زونا و درمان سندروم پاهای بی قرار می باشد.
پزشک می تواند برای اهدافی به غیر از مواردی که ذکر شده است گاباتین را مورد استفاده قرار دهد.
گاباتین یا گاباپنتین می بایست دقیقاً طبق نسخه پزشک مصرف شود. بنابراین از مصرف کمتر یا بیشتر دارو یا مصرف طولانی تر آن باید خودداری شود.
اگر قرص گاباتین را نصف کرده و مصرف می کنید، نیمه دیگر حتماً در دوز بعدی مصرف گردد زیرا هر قرصی که دو نیم شده است باید در اولین فرصت ممکن و ظرف چند روز بعد آینده استفاده شود.
قرص گاباتین مارک Horizant در روز مصرف نگردد و برای اینکه به نتیجه دلخواه برسید این مارک از قرص گاباتین را در ساعت 5 بعد از ظهر به همراه غذا مصرف نمایید.
اگر قرص گاباتین از مارک Neurontin باشد می توان این قرص را با غذا یا بدون غذا مصرف کرد.
اگر داروی گاباتین بصورت شربتی مورد مصرف قرار گیرد آنرا می بایست با پیمانه و یا قاشق مخصوص اندازه گیری کرد و نباید از قاشق معمولی استفاده شود و اگر ابزار اندازه گیری موجود نیست از داروخانه می توان تهیه نمود.
دو ساعت قبل و بعد از مصرف گاباپنتین از خوردن داروی ضد ترشی معده، خودداری شود. این دارو جذب گاباپنتین در بدن را مشکل می کند.
بدون مشورت پزشک حتی زمانی که خودتان فکر می کنید حالتان خوب شده است مصرف گاباتین نباید قطع شود در صورت قطع کردن مصرف گاباتین احتمال حمله زیاد می شود. برای قطع داروی گاباتین مصرف آن باید به تدریج کم شود تا دارو قطع گردد.
اگر دارو را مصرف می کنید اما حمله های شما شدیدتر و یا بیشتر شده است با پزشک متخصص تان تماس بگیرید.
زمانی که به اورژانس یا دندانپزشک یا پزشک مراجعه می کنید باید اطلاع دهید که در حال مصرف داروی گاباپنتین می باشید. و همچنین مصرف این دارو می تواند در آزمایش های پزشکی خاص نتایج غیر عادی داشته باشد، بنابراین در صورت انجام هرگونه آزمایش پزشک آزمایشگاه باید در جریان مصرف گاباتین قرار بگیرد.
قرص و گپسول گاباتین را در دمای اتاق و به دور از هرگونه نور و رطوبت نگهداری شود.
شکل شربتی دارو می بایست در یخچال نگهداری شود و همچنین از منجمد بودن دارو باید خودداری شود.
در صورتی که به داروی گاباپنتین حساسیت نشان دادید نباید این دارو مصرف شود.
پیش از مصرف گاباپنتین، پزشک معالجتان باید در جریان بیماری های قلب، کلیه یا کبد خود قرار دهید.
از عوارضی که این قرص می تواند داشته باشد اینست که فرد به فکر خودکشی می افتد بنابراین می بایست بصورت مرتب پزشک خود را ویزیت کند تا خودش از این عوارض بیشتر مطلع گردد.
همچنین مصرف این دارو می تواند علائمی مانند تغییرات رفتاری یا اخلاقی، نگرانی، افسردگی یا احساس آشفتگی، خصومت، بی قراری، بیش فعالی بصورت ذهنی یا جسمی و یا تمایل به خودکشی و صدمه زدن به خود را موجب می شود که باید به اطلاع پزشکتان برسانید.
بیمارانی که مبتلا به RLS هستند و اگر روزها خوابید یا شب کار می باشید نیز باید به پزشک معالجشان اطلاع دهند.
هنوز مشخص نشده است مصرف گاباتین به جنین صدمه می زند یا خیر، در صورتی برنامه ریزی برای بارداری دارید و یا حین مصرف دارو متوجه شدید که باردارید باید با پزشک معالجتان در میان بگذارید.
همچنین گاباتین می تواند از طریق شیر به نوزاد منتقل شود و همچنین ممکن است به نوزاد شیرخوار صدمه بزند و در صورتی که به نوزاد شیر می دهید، نیز باید تحت مشورت پزشک معالجتان قرار بگیرید.
اگر در صورت مصرف داروی گاباتین هر یک از علائم آلرژیک زیر پیدا شد فوراً به اورژانس مراجعه نمائید.
کهیر، تب، تورم غدد، زخم های دردناک درون یا اطراف چشم یا دهان، مشکل تنفسی، باد کردن صورت، لب ها، زبان یا گلو.
همچنین اگر عوارض جانبی جدی مانند موارد زیر را تجربه کردید خیلی سریع با پزشک معالجتان تماس حاصل فرمایید:
افزایش حمله های صرعی
درد بالای شکم، بیاشتهایی، تیره شدن ادرار، زردی (زرد شدن پوست یا چشمها)
حرکت سریع چشمها به عقب یا جلو.
گیجی، سرگیجه و تهوع، تورم، افزایش وزن شدید، کاهش میزان یا عدم ادرار کردن
سرخی پوست، کبودی یا خونریزی سریع، خارش شدید، بیحسی و خواب رفتن، درد، ضعف ماهیچهها.
درد سینه، نامنظم شدن ضربان قلب، تنگی نفس
سرفه، تب، مشکلات تنفسی جدید یا وخیم شدن این علائم
تب، تورم غدد، درد بدن، علائم آنفولانزا
این دارو به این دلیل که می تواند دید شما را تار کند و یا در فکر شما اختلال ایجاد کند در حین رانندگی و یا هر کار دیگری که به دید واضح احتیاج دارد، باید خیلی مواظب باشید.
عوارض جانبی ممکن است در کودکان بیشتر باشد و در صورت مشاهده این عوارض در کودکتان در اثر مصرف داروی گاباتین خیلی سریع به پزشک معالجتان مراجعه نمایید.
البته این لیست همه عوارض این دارو نمی باشد و ممکن است عوارض دیگری نشان دهد.
اگر هر یک از داروهای زیر را مصرف می کنید می بایست به پزشک معالجتان در میان بگذارید :
البته این لیست کلیه داروهایی که با گاباتین تداخل دارد را نشان نمی دهد بلکه هر دارویی که مصرف می کنید شامل داروهای با نسخه و یا بدون نسخه و یا فروش آزاد، ویتامین ها و محصولات گیاهی را به اطلاع پزشک متخصص تان برسانید.
همچنین بدون مشورت از مصرف داروی جدید خودداری شود.
در صورت مصرف زیاد گاباپنتین به اورژانس یا مرکز سم زادایی مراجعه شود. تاری دید، ضعف، خواب آلودگی، تلفظ نادرست کلمات یا اسهال از علائم مصرف زیاد گاباتین می باشد.
اگر فراموش کرده اید دوزی را مصرف کنید بلافاصله بعد از به یاد آوردن این مطلب دوز فراموش شده را مصرف نمایید و اگر نزدیک مصرف دوز بعدی هستید دوز فراموش شده را رد کنید و از مصرف دو برابر دوز خودداری کنید.