روز ولنتاین
روزی که به تازگی در فرهنگ ایرانی،به عنوان یک روز مناسبتی مهم یاد میشود.
روز ولنتاین (روز عشاق و روز عشقورزی) در فرهنگ مسیحی و سپس فرهنگ مدرن غربی روز ابراز عشق است.
این مناسبت هر سال در روز ۱۴ فوریه مصادف با ۲۵ بهمنماه برگزار میشود.
سابقهٔ تاریخی روز ولنتاین به جشنی که به افتخار قدیس ولنتاین در کلیساهای کاتولیک برگزار میشد، باز میگردد. روز ولنتاین برگرفته از سنت های روم باستان و مسیحیت میباشد.
افسانه ولنتاین
طبق یک افسانه مشهور در سده سوم میلادی، در روم باستان در زمان فرمانروایی کلاودیوس دوم کشیشی به نام والنتین میزیست. کلودیوس عقیده داشت مردان مجرد نسبت به آنانی که همسر و فرزند دارند سربازان جنگجوتر و بهتری هستند. از این رو ازدواج را برای مردان جوان امپراتوری روم ممنوع میکند. والنتین معتقد بود که این حکم ناعادلانه است؛ لذا مخفیانه عقد سربازان رومی را با دختران محبوبشان جاری میکرد. هنگامی که کلاودیوس این امر را دریافت، والنتین را به مرگ محکوم کرد.
افسانه دیگر میگوید که شاید والنتین برای نجات دادن و فراری دادن مسیحیان از آزار و شکنجه رومیان کشته شده است.
کشیش وانتین خود عاشق دختر زندانبانش شده و نخستین کارت ولنتاین را خود او قبل از مرگش برای آن دختر فرستاد و در آننوشت «از طرف والنتین به تو»
پیشینه تاریخی ولنتاین
کشیش ولنتاین احتمالاً زمانی حدود سال ۲۷۰ میلادی به قتل رسیدهاست. در حالی که برخی بر این معتقدند که روز ولنتاین، سالگرد مرگ یا به خاکسپاری والنتین است، گروه دیگر معتقدند کلیسای کاتولیک به منظور مسیحی سازی یک سنت باستانی و مشرکانه لوپرکالیا که در روم مرسوم بوده، این تاریخ را برگزیدهاست. تا اواخر قرن پنجم میلادی در امپراتوری روم جشن لوپرکالیا بمناسبت باروری برگزار میشد. در سال ۴۹۸ میلادی، پاپ ژلازیوس یکم برگزاری جشن لوپرکالیا را ممنوع کرد. وی روز ۱۴ فوریه را به عنوان روز ولنتاین اعلام کرد، تا با اعمال مشرکانه مقابله کند.
در سدههای میانه اروپا، بخصوص در انگلستان و فرانسه، والنتین یکی از محبوب ترین قدیسان بودهاست. بخصوص همزمانی ولنتاین با شروع جفت گیری پرندگان ، این باور را که روز ولنتاین بواقع روز عشاق است، تشدید کرد.
رسوم روز ولنتاین
یکی از مرسوم ترین هدیه ها در روز ولنتاین، هدیه های شکلاتی است.
در کشورهای اروپایی و آمریکائی دادن شکلات به عنوان هدیه روز ولنتاین از شهرت خاصی برخوردار است. تزئین شکلات نیز از آداب این روز به شمار میرود.
انتقادها به روز ولنتاین
برخی از علمای مسلمان بخصوص از مسلمانان اهل سنت از آن رو که این یک رسم رومی و مسیحی است بزرگداشت آن را حرام دانستهاند.
گروهی نیز روز ولنتاین را به علت ترویج مصرف گرایی تقبیح میکنند. این افراد جنبشی را به نام ضد ولنتاین گرایی ایجاد کرده و افراد را تشویق به اهدای هدایای ارزان قیمت و یا رایگان میکنند.
از دید برخی در ایران نیز ولنتاین مظهر تجمل گرایی و مصرف گرایی شده است. به نظر آنها جوانان بیش از آنکه به ابراز محبت بپردازند به ارزش مادی هدایا توجه دارند؛ لذا هدایای گران قیمت را مظهر علاقه میپندارند.
برای مشاهده فلسفه کامل ولنتاین از اینجا اقدام کنید.