عروس دریایی گونهای از بیمهرگان است که در شاخه مرجانیان طبقهبندی میشود. این موجودات قادر به شنا کردن میباشند. عروس دریایی در همه اقیانوسها یافت میشود. گونهای از آنها در آب شیرین زندگی میکند که اندازهای کمتر از نیم اینچ و رنگی سفید و روشن دارد. این گونه نیش ندارد. همه چیز در مورد عروس دریایی آشنایی مختصر برای شما شرح داده می شود.
در بسیاری از مناطق عروس دریاییها را در آکواریوم نگهداری میکنند.
عروسهای دریایی از قدیمیترین موجودات زنده دریاییاند که از ۶۵۰ میلیون سال پیش تاکنون در دریاها زیست مینمایند.از نظر شکل، اندازه و رنگهای متنوع به گونههای مختلف تقسیمبندی میشوند را برایتان اینجا شرح می دهیم.
این موجودات دارای ساختار زیبایی هستند، به همین جهت عروس دریایی نامیده میشوند. عروس دریایی، در اعماق متوسط دریا زندگی میکند و بین ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر قطر دارد و بدنی چتر مانند و شفاف ژلاتینی دارد. قطر بدن در مرکز چتر و در حاشیه لبهها،کلفت است و تعدادی تانتاکول در لبه دارد.
دهان چهار گوش در قسمت وسط بدن قرار دارد که به یک حلق لولهای با مقطع ۴ گوش وصل میشود و انتهای حلق به معده ختم میگردد که دارای ۴ جیب شعاع است. معده چهار قسمتی است و از این قسمتها، لولههای گوارشی یا معدی منشا گرفته و به صورت مجرای شعاعی حلقوی قرار گرفته و مواد غذایی را به قسمتهای مختلف میرسانند.
در اطراف دهان ۴ بازوی دهانی وجود دارد. در لبه چتر عروس دریایی، تعداد ۸ عدد برآمدگی به فواصل مناسب با هم قرار دارند که این برآمدگیها دارای ساختار حسی هستند و حاوی ذرات شعاعی یا استاتولیتها بوده و نیز ۲ چشم ساده در جدار عضو تعادلی خود دارند.
حداقل دو شبکه عصبی وجود دارد که یکی از آنها تمامی سطح روی و زیر چتر و تانتاکولها را عصبدار کرده و جریانات عصبی را به آرامی منتقل میکند و در تنظیم حرکات موضعی و متمرکزی نظیر تغذیه دخالت میکند. دومین شبکه عصبی، به نواحی زیر چتر محدود شده و جریانات عصبی را به سرعت منتقل میکند و باعث تنظیم انقباضات چتر هنگام شنا میشود.
عروس دریایی مغز ندارد و اگر بپرسید کدام حیوان قلب ندارد جواب می دهیم ستاره دریایی یا همان ماهی ژله ای .
از نظر بسیاری از مردم عروس دریایی جانور مرموزی است که در اقیانوس ها زندگی خاص خود را دنبال می کند. اکنون دانشمندان به یافته های جالب توجهی درخصوص این ماهی دست یافته اند. در واقع ستاره دریایی بدون قلب و مغز رندگی هوشمندانه خود را انجام می دهد شاید در ظاهر ناراحت کننده به نظر برسد اما این موجودات نه قلب دارند و نه مغز! اما شناگرانی باهوش و توانمند هستند. این کشف تازه محققان دانشگاه دیکن استرالیاست که حیرت بسیاری از کارشناسان را به همراه داشته است.
چرخه زندگی در اورلیا شامل دو مرحله جنسی و غیر جنسی است. در ضمن جنسها جدا از هم هستند. در تکثیر جنسی، دو جنس نر و ماده اسپرم و تخمک خود را داخل آب رها نموده و پدیده باروری در داخل آب انجام میپذیرد. محل قرارگیری گنادها نیز در داخل و جدار درونی بدن قرار دارد.
پس از پدیده رسیدگی، گامتهای نر و ماده به داخل معده ریخته و از آنجا به دهان و سپس به داخل آب رها میشوند. گاهی اوقات عمل باروری تخمکها با رهاسازی اسپرم در داخل آب و انتقال آن از راه آب ورودی به حفره دهانی انجام میپذیرد.
در مرحله جنسی، غدد جنسی نعل اسبی شکل، به تعداد ۴ عدد در قسمت زیر چتر در کنار کیسههای معدی قرار دارند و از قسمت بیرون اورلیا میتوان آن را دید. در مدوز نر یا اورلیای نر، اسپرمها از غدد تناسلی آزاد شده، وارد حفره گوارشی شده و از راه دهان در آب دریا آزاد میشوند و در جستجوی مدوز ماده خواهند بود.
اسپرمها از طریق دهان اورلیای ماده، وارد حفره گوارشی شده و در آنجا با تخمکهای آزاد شده از غدد جنسی ماده ترکیب میشوند. لقاح که صورت گرفت، تخمهای حاصل از لقاح، حفره گوارشی را ترک کرده و در کیسههای پرورشی مخصوصی که در شیار بازوها بوجود میآید، جای میگیرند.
تخمها بعد از طی مراحل رشد و نمو، هر کدام به صورت لاروی مژکدار درمیآیند و سپس این قسمت را ترک کرده و به صورت وارونه روی سطح سخت دیگر متصل میشوند. در این حالت لارو، مژکها را از دست داده و ساکن میشود و حدود ۱۲ سانتیمتر اندازه دارد و در این حالت به صورت پولیپ است.
لارو بدون مژک ممکن است برای ماهها یا سالها به این شکل باقی بماند. در اواخر پاییز و با شروع سرما، پولیپ رشد کرده و بهطور عرضی تقسیم میشود، قطعه قطعه شده و قطعات عمیقتر میگردند و پولیپ به صورت مجموعهای از قطعات نعلبکی شکل درمیآید که لبه آنها دندانهدار است و این قطعات به وسیلهٔ لوله مرکزی با هم ارتباط دارند.
به تدریج قطعات از هم جدا شده و یکی پس از دیگری، پولیپ را ترک کرده و مدوزهای تقریباً ۸ لبی شناور را بوجود میآورند که این مدوزها رشد کرده و مدوز بالغ را ایجاد میکنند و هر کدام زندگی مستقل خود را به صورت یک عروس دریایی، ادامه میدهند.
عروس های دریایی می گزند اما گزش بیشتر آنها کشنده نیست. این جانوران گونه های متفاوت با اشکال متنوع دارند بعضی از انواع آنها خود را به جلبکهای دریایی می چسبانند و زمان زیادی را روی بستر دریا سپری می کنند و همچنین قادرند با منقبض کردن عضلاتشان به سمت جلو حرکت کنند.
عروس دریاییدارای چنگال هایی به بلندی ۱ تا ۳ متر و بدنش ژلاتین مانند است. این موجود دریایی قادر به سوراخ کرن پوست بدن انسان است و در تمام نقاط دنیا مضر است. نیش عروس دریایی دارای مواد مختلف است که بعضی از آنها باعث واکنش آلرژی می شوند. سمی ترین آنها عروس دریایی استوایی است.
نیش بسیار دردناک عروس دریایی استرالیایی که میتواند با زهر خود انسان را در کمتر از سه دقیقه از پای در بیاورد و چنگالهای بیش از سه متری آن اغلب کشنده است و قربانیان در بیشتر موارد با نیش این حیوان و قبل از رساندن خود به ساحل جان خود را از دست میدهند. .این جاندار نمیتواند شکار خود را تعقیب کند و همچنین به علت برخورداری از اندامی ژله مانند نمیتواند با هیچ جانداری درگیر شود و به همین علت باید بتواند در صورت نزدیک شدن شکار و یا یک جاندار مزاحم، تنها با یک تماس آن را از پای درآورد و به همین علت به چنین سم مرگباری مجهز شدهاست.
عروس های دریایی دهان مربع شکلی دارند که در وسط بدن آنها قرار گرفته و با استفاده از به شنا می پردازند. یکی از ویژگی های عروس دریایی هضم سریع غذای آنها می باشد. این آبزیان از موجودات کوچک دریاها تغذیه می کنند و غذای مورد علاقه آنها ماهی ها، خرچنگ ها، میگوها و همچنین گیاهان کوچک می باشد و در اکثر موارد از جانوران ریز و پلانکتون ها نیز برای تغذیه استفاده می کنند.
آنها با استفاده از شاخک های خود طعمه را فلج می کنند و سپس برای خوردن آن اقدام می کنند. لاک پشت ها یکی از آبزیانی هستند که دشمن عروس های دریایی به شمار می روند و از آنها تغذیه می کنند.
معمولا افرادی که بسیار به شنا کردن یا غواصی در آب های آزاد علاقه دارند، بیشتر دچار گزش این حیوانات زیبا می شوند. دقت کنید در زمان تجمع این جانوران در دریا، از شنا کردن در آن محل پرهیز کنید. در صورتی که دوست دارید آنها را از نزدیک مشاهده کنید بهتر است بدون لباس برای شنا اقدام نکنید. اگر دچار گزش عروس دریایی شدید، بهتر است تا نیم ساعت محل مورد نظر را در محلول آب و سرکه قرار دهید. در صورتی شدید شدن علائم، حتما باید تحت درمان اورژانسی قرار بگیرید. امروزه طبق گفته محققان تعداد این آبزیان رو به افزایش است، اما باز هم نمی توانیم ضرورت وجود آنها در اکوسیستم را تکذیب کنیم.