هلیکوباکترپیلوری یک باکتری یا میکروب است. این باکتری گرم منفی است و محل زندگی آن جدار معده می باشد. این باکتری با مکانیسم خاصی میتواند در محیط اسیدی معده زنده بماند و به وسیله همین مکانیسمها به جدار معده آسیب می رساند. در واقع می توان گفت هلیکوباکتر پیلوی تنها میکروبی است که می تواند در محیط معده زنده بماند. این باکتری به خودی خود موجب التهاب معده می شود، البته این میکروب از طریق سیستم ایمنی بدن تولید سیتوکین هایی خاص می کند که این مسئله نیز می تواند موجب این التهاب شود. در کشور ما بیشتر بزرگسالان دچار این بیماری می شوند، در بین این افراد تنها 10 تا 15 درصد آنها دچار زخم معده می شوند و تنها یک درصد آنها ممکن است به سرطان معده دچار شوند. راه های انتقال هلیکوباکتر از طریق دست و دهان می باشد البته آب و سبزی آلوده نیز می تواند این بیماری را انتقال دهد. این میکروب تنها میکروبی است که این توانایی را دارد که در محیط اسیدی معده زنده بماند.
یکی از بهترین و دقیق ترین راهکار های تشخیص هلیکوباکتر پیلوی آندوسکوپی می باشد. روش انجام آندوسکوپی به این صورت است که از قسمت انتهایی معده نمونه برداری می کنند و آن نمونه را در محلولی قرار می دهد، اگر رنگ محلول به رنگ بنفش در بیاید به این معنا است که بیمار این میکروب را در بدن خود دارد. یکی از دیگر روش های تشخیص میکروب معده گرفتن آزمایش تنفسی است که با نام یو.بی.تی شناخته می شود. در این تست یک محلول را به بیمار می دهند تا بنوشد و زمانی که از او تست می گیرند از تنفس او متوجه وجود یا عدم وجود این میکروب می شوند. اما به یاد داشته باشید برای انجام این تست حتما از چند ماه پیش بیمار نباید آنتی بیوتیک مصرف کرده باشد چرا که آنتی بیوتیک ها روی بدن او تاثیر می گذارد و در هر صورت نتیجه آزمایش را منفی می کند. یکی از راه های دیگر تشخیص هلیکوباکتر از روی مدفوع است. برای اطلاع از آزمایش میکروب معده با ما همراه باشید. در ادامه در رابطه با راه های انتقال هلیکوباکتر برای شما نوشته ایم.
همانطور که پیش تر گفته ایم هلیکوباکترپیلوی یک میکروب است که در معده زنگی می کند. در رابطه با راه های انتقال هلیکوباکتر باید گفت، اگر فردی به این بیماری مبتلا باشد باید بداند این بیماری از راه دهان به دهان و یا دهان به مدفوع می تواند انتقال پیدا کند. یکی از دیگر راه های انتقال هلیکوباکتر از طریق غذاهایی است که به درستی طبخ نشده است. این بیماری برای افراد فقیر جامعه اصولا شایع تر است چرا که این افراد از مسائل بهداشتی کمتری تبعیت می کنند. اما در کل می توان گفت امروزه نسبت به گذشته افراد بسیار کمتری درگیر این بیماری هستند چرا که بهداشت فردی بیشتر از گذشته رعایت می شود. جالب است بدانید این میکروب می تواند از طریق آب، سبزیجات و خاک وارد بدن ما شود و موجب التهاب مختصر در معده و به خصوص در قسمت انتهایی آن شود.
یکی از سخت ترین عفونت ها برای درمان هلیکوباکترپیلوری می باشد، دلیل این سختی این است که این میکروب در معده و لابه لای مخاط معده زندگی امنی دارد چرا که همین مخاط او را از همه دارو ها حفظ می کند. برای درمان این بیماری اصولا پزشکان 4 دارو را باهم تجویز می کنند، این چهار دارو اصولا آنتی بیوتیک هستند. طول درمان این بیماری اصولا 2 هفته می باشد، اما بهتر است به دقت داروهای خود را مصرف کنید و مطمعن شوید که بیماری ریشه کن شده است چرا که اگر دوره درمان خود را کامل نکنید حتما ناموفق خواهید بود. برای درمان این میکروب اصولا دو آنتیبیوتیک با نام های مترونیدازول و کلاریتومایسین تجویز می شود. به یاد داشته باشید که هرگز این داروها را به صورت خودسرانه مصرف نکنید چرا که با توجه به مطالعات انجام شده مقاومت افراد به مترونیدازول حدودا ۵۰ درصد است و مقاومت برای کلاریتومایسین تا ۳۰ درصد گزارش شده است. دلیل اصلی این مسئله تجویز بی مورد دارو از جانب پزشکان و مصرف نا درست آن توسط بیماران است.
عفونت معده اگر طولانی مدت شود می تواند آسب هایی جدی را به بدن ما وارد کند از این رو برای جلوگیری از به وجود آمدن آن توصیه می شود حتما غذای خود را به خوبی بجوید. سعی کنید در کل طول روز وعده هایی مکرر و کم داشته باشید، هرگز به صورت یکدفعه معده خود را پر نکنید، هرگز قبل از خواب غذا نخورید و با معده پر نخوابید. خوردن این مواد غذایی به عملکرد سالم شدن معده شما کمک شایانی می کند : میوه و سبزیجات تازه، مغزها و خصوصا بادام هندی، غذاهای دریایی، جگر، گوشت مرغ، گوشت گوسفند. در گذشته نه چندان دور فردی که به زخم معده دچار بود از خوردن غذاهای اسیدی منع می شد، غذاهایی مثل مرکبات و گوچه فرنگی. اما امروزه پزشکان این غذاها را برای شما ممنوع نمی کنند و به شما اجازه می دهند با توجه به میزان توانایی خود از این موارد مصرف کنید. نوشیدنی های الکلی و سیگار موجب بدتر شدن این زخم ها می شوند و همچنین مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین درد و سوزش معده شما را افزایش می دهند. مصرف فلفل قرمز برای شما توصیه می شود اما باید به یاد داشته باشید که مصرف بیش از حد آن حتما بیماری شما را بدتر می کند از این رو بهتر است در میزان مصرف آن دقت لازم را به خرج دهید.