از هم افتادگی مچ پا ناشی از تزریق عضلانی دیکلوفناک است.
پیرو اطلاعیههای پیشین مرکز ثبت عوارض ناخواسته داروهای ایران (ADR) در خصوص عارضه افتادگی مچ پا متعاقب تزریق عضلانی آمپول دیکلوفناک سدیم و با توجه به عدم دریافت گزارش مشابه پس از محدود شدن مصرف آمپول دیکلوفناک سدیم به بیمارستانها، متأسفانه در مردادماه سال جاری باز هم گزارشهایی جدید مبنی بر بروز عارضه افتادگی مچ پا مشکوک به تزریق عضلانی آمپول دیکلوفناک دریافت شده است.
مورد اول مردی 24 سالهای است که با درد شدید اپیگاستر (تیرکشنده به پهلوها) به اورژانس بیمارستان مراجعه نموده و پزشک اورژانس جهت تخفیف علایم اولیه برای وی آمپول دیکلوفناک و هیوسین تجویز مینماید. بیمار حین تزریق آمپول دیکلوفناک دچار درد شدید و غیر متعارف در محل تزریق و لرزش اندام تحتانی میگردد و پس از نیم ساعت اندام تحتانی از ناحیه زانو به پایین بیحس میشود. الکترومیوگرافی (EMG) بهعملآمده از بیمار نشاندهنده آسیب شدید شاخه پرونئال عصب سیاتیک است.
مورد دوم مرد 75 سالهای است که به دنبال درد کتف به اورژانس بیمارستان مراجعه میکند و با شک به انفارکتوس میوکارد، از وی الکتروکاردیوگرافی (EKG) به عمل میآید که نرمال بوده است. به منظور کاهش درد عضلانی، برای وی آمپول دیکلوفناک به صورت عضلانی تزریق میشود که بلافاصله پس از تزریق دچار بیحسی در پا و به تدریج در روزهای بعد دچار اختلال در راه رفتن میشود.
در رابطه با تزریق آمپول دیکلوفناک مجدداً توجه همکاران محترم را به چند نکته جلب مینماید:
1- با توجه به وجود مستندات قوی در ارتباط با عوارض ناشی از آمپول دیکلوفناک سدیم، مصرف این آمپول از شهریورماه سال 1380 به بیمارستانها محدود شده است.
2- تجویز این دارو در بیمارستانها نیز باید فقط به مواردی که اندیکاسیون دارد و جایگزین دیگری برای آن وجود ندارد، محدود شود. از تجویز این دارو در درمان تب، سرماخوردگی و دردهای خفیف و متوسط باید اجتناب شود.
3- تجویز آمپول دیکلوفناک در کودکان زیر 15 سال ممنوع است.
4- آمپول دیکلوفناک سدیم باید به صورت عمیق در ربع فوقانی خارجی عضله گلوتئال تزریق شود.
5- مقدار مصرف آمپول دیکلوفناک سدیم به صورت تزریق عضلانی، 75 میلیگرم در روز (در دردهای بسیار شدید مشمول اندیکاسیونهای این دارو، 75 میلیگرم دو بار در روز) حداکثر به مدت 2 روز است.
سازمان نظام پزشكي كشور