دراویش گنابادی همانطور که پیداست در وحله اول دویش مسلک هستند.
این درویش ها پیروان یک مکتب تصوف به نام سلسله نعمت اللهی گنابادی هستند که مقر آنها در شهر بیدختِ گناباد است و به همین علت آنها را دراویش گنابادی خطاب می کنند.
گناباد یکی از شهر های استان خراستان رضوی است که پیش تر نیز زیر مجموعه ی استان خراسان بزرگ بود. بیدخت شهری با جمعیتی کمتر از ده هزار نفر در 5 کیلومتری گناباد است که خانقاه دراویش گنابادی در آنجا قرار دارد.
گناباد یکی از شهرهای استان خراسان رضوی است که در 260 کیلومتری جنوب مشهد قرار دارد و بزرگترین قنات جهان به نام قنات قصبه در این شهر واقع شده است.
دراویش گنابادی از معروفترین و گسترده ترین فرق صوفیان در ایران هستند.
در تاریخ ۱۵ بهمن ۹۶ درگیری شدیدی بین مریدان نورعلی تابنده – دراویش گنابادی با ماموران امنیتی رخ داد
در این درگیری و حمله به دراویش گنابادی اتفاقی برای نورعلی تابنده پیرمرد ۹۰ ساله نیفتاد.
در روز قبل از این درگیری حکم بازداشت نورعلی تابنده صادر شده بوده است.
ازدلایل حکم دستگیری نورعلی تابنده قطب دراویش گنابادی می توان به سخنان و موضع گیری های او نسبت به جمهوری اسلامی و بحث وللایت فقیه و همچنین دیگر سخنان او نسبت به شیعه و آخوندها و .. عنوان کرد
دراویش گنابادی و نورعلی تابنده از منتقدان حکومت جمهوری اسلامی از همان ابتدا بوده است
سلسله نعمت اللهی یکی از طریقت های تصوف است که توسط سید نورالدین شاه نعمت الله ولی در قرن هشتم هجری ایجاد شده است.
سلسله نعمت اللهی در عصر حاضر از معروفترین شاخه های تصوف است.
کلمه نعمت اللهی از نام شاه نعمت الله ولی گرفته شده و چون در دوران ایشان، پیروان او را “نعمت اللهی” میخواندند، این عنوان به کسانی که بعد از وی از عقاید و روش صوفیانه وی تبعیت کردند، داده شد.
قبل از شاه نعمت الله نام طریقت همنام با قطب وقت بوده، چنانکه در زمان معروف کرخی به معروفیه و در زمان جنید بغدادی به جنیدیه معروف بوده که این چنین این نام همچنان مانده است
پیروان شاه نعمت الله ولی وی را دارای اجتهاد نظری و اجتهاد عملی میدانند و دلایل آن به شرح زیر آمده است.
اجتهاد نظری: نعمت الله ولی برای اینکه مسئله وحدت وجود را بیان کند، وجود را به دریایی تشبیه می کند و مظاهر آن را امواج و حباب های آن دریا میداند که در حقیقت آب اند.
در عین حال آنها خود را یکی از سلسله های تصوف می دانند که ریشه در قرن هشتم هجری داشته و توسط نعمت الله ولی بنیانگذاری شده است.
حجت الاسلام محمد مدنی یکی از بزرگترین منتقدان آنها که رییس حوزه علمیه گناباد نیز می باشد معتقد است آنها از قدرتی که بخاطر نزدیکی به شاه بدست آورده بودند، علیه مردم منطقه سوء استفاده می کردند. منتقدان دراویش گنابادی معتقدند آنها در زمان حکومت پهلوی به دلیل نزدیکی و نفوذ زیادی که در دربار شاه داشتند توانستند امتیازات زیادی برای خود کسب کنند.
طرز فکر دراویش گنابادی
متصوفه (صوفیان) بر این عقیده هستند که دین از سیاست جداست و درویشی با سیاست بیگانه است. که این کلام از زمان خلافت امویان رواج یافت و در قرون بعدی و با ظهور متصوفه (در قرن دوم هجری) تقویت یافت.
متصوفه و دراویش گنابادی بر این عقیده هستند که دین به دو قسمت شریعت و طریقت تقسیم می شود.
احکام اسلام جزء شریعت است و پوسته و ظاهر دین است و اصل دین و باطن دین طریقت هست.
و نیز بر این عقیده اند که به جزء مشایخ متصوفه که اسلام شناسان واقعی هستند مابقی جاهل هستند و هیچ مطلبی از دین متوجه نمی شوند.
به غیر از متصوفه کسی به مقامات عرفانی نمی رسد. دراویش گنابادی خدا شناسی و عرفان را مختص متصوفه می دانند. آنها خود را متصوفه و مابقی را متشرعه می نامند. اغلب خود را عالِم و متشرعه را جاهل می خوانند.
این سلسله (نعمت اللهی گنابادی) دراویش گنابادی نیز مانند دیگر فرقه های متصوفه خود را فرقه ناجیه می داند که یعنی می توانند نجات دهنده باشند.
و داعیه این را دارند که تنها راهی که از اسلام واقعی باقی مانده، آنها هستند.
سیر سلوک را مختص خود دانسته و بقیه شیعیان همه راه را به خطا رفته اند .
اگر قرار است فردی به مرحله ای از مراحل معنوی برسد فقط از راه و مسیر آنها باید برسد.
برای مشاهده ی کارهای عجیب دراویش به اینجا بروید و اطلاعات کامل تری بدست آورید.