وظیفه هموگلوبین خون این است که اکسیژن را به دیگر بخش های بدن منتقل می کند از این رو وجود این ماده حیاتی برای زنده ماندن ما لازم است. اگر میزان این مولکول در بدن شما کم یا زیاد باشد باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه فرمایید. هموگلوبین یک متالوپروتئین حاوی آهن و حمل کننده اکسیژن است که وجود آن حیاتی است این ملکول ها در سلولهای قرمز خون وجود دارد. این مولکول ها علاوه بر رساندن اکسیژن به همه بافت های بدن دی اکسید کربن را نیز از بافتهای بدن به دستگاه تنفسی منتقل میکنند. جالب است بدانید در بدن پستانداران هموگلوبین حدودا 96 درصد ماده خشک گلبول های قرمز خون را تشکیل می دهد. بیماری کاهش سلولهای قرمز خون یا تعداد پایین هموگلوبین فقر آهن نامیده می شود و از آنجا که خطرات هموگلوبین پایین بسیار جدی است باید برای درمان آن به سرعت وارد عمل شوید.
اگر سطح هموگلوبین نرمال شما پایین است حتما باید تحت نظر پزشک قرار بگیرید، چرا که خطرات هموگلوبین پایین بسیار جدی است. از جمله نشانه های هموگلوبین پایین و در واقع شروع کم خونی میتوان از تحمل پایین، احساس ضعف، خستگی بی دلیل و خستگی هنگام بالا رفتن از پلهها نام برد. اگر میزان هموگلوبین پایین خون شما ناشی از فقر آهن باشد از آنجا که غلظت هموگلوبین شما کاهش یافته است شما در طی روز احساس خستگی دارید و توانایی انجام کار های روزمره خود را همانند قبل نخواهید داشت. از علائم تشدید این بیماری میتوان از خستگی شدید، ضعف، تنگی نفس و فشار آمدن به قلب نام برد.
بهترین درمان برای این بیماری افزایش مصرف مواد غذایی حاوی آهن و همچنین مصرف قرص آهن است. قرص آهن سطح هموگلوبین خون را بالا می برد و به سالم ماندن بدن شما کمک شایانی می کند. البته به یاد داشته باشید مصرف بیش از حد آهن نیز بسیار خطرناک است و می تواند موجب بروز بیماری هایی همچون هموکروماتوز شود. برای همین است که دوز مصرفی شما باید توسط پزشک متخصص تعیین گردد. به یاد داشته باشید مصرف یکسری دارو ممکن است در میزان جذب آهن در هموگلوبین خون اختلال ایجاد کند از این رو باید تمام قرص های مصرفی کنترل شوند تا مشکلی پیش نیاید.
شما می توانید با انجام یک تست خون ساده متوجه میزان هموگلوبین خون خود شوید. برای مشخص کردن علت وجود آنمی نیز می توانید از انجام معاینه فیزیکی و سایر آزمایشات آزمایشگاهی کمک بگیرید. پزشکان به طور معمول مکمل های غذایی و همچنین ویتامین ها و قرص های آهن را برای درمان این بیماری تجویز می کنند. این مکمل ها را بدون نسخه نیز می توان تهیه کرد اما بهتر است به دکتر مراجعه کنید تا از میزان دوز مصرفی خود اطمینان حاصل فرمایید. یکی از دیگر راهکار های درمانی برای این بیماری داشتن رژیم غذایی مناسب است، در این رژیم غذایی خوردن غذاهایی که دارای مقادیر قابل توجهی آهن است توصیه می شود از جمله صدف، میگو، گوشت قرمز، ، لوبیا، نخود فرنگی، غلات، کشمش.