توده هایی که در سینه یافت می شود ، انواع متفاوتی دارد ، ولی شایع ترین آن ها که بسیاری از بانوان با آن رو به رو می شوند عبارتند از: فیبرو آدنوم ، کیست ، توده های ناشی از التهاب ، عفونت ، بیماری فیبروکیستیک سینه ، نکروز چربی و …
کیسه های کوچکی می باشد که دیواره ظریفی نیز دارد که درون آن ها مایع جمع می شود. کیست ها بسیار شایع می باشند و تعداد بسیاری از بانوان ممکن است که دارای یک یا چند کیست داشته باشند.
این کیست ها دلیل خاصی ندارند ، ولی به نظر می رسد که با وضعیت هورمونی فرد در ارتباط باشد. اما وجود کیست الزاما به معنای اختلال هورمونی در یک خانم نخواهد بود.
جهت درمان این کیست ها اگر با درد همراه باشد ، می توان از داروهای خوراکی استفاده نمود. اگر کیست بزرگ باشد ، پزشک اقدام به تخلیه آن با سوزن ظریفی خواهد نمود که این کار بسیار راحت و بدون درد می باشد. و همچنین به صورت سرپایی انجام می شود.
در اغلب موارد اقدامات فوق برای درمان کیست کافی خواهد بود ، ولی به ندرت عمل جراحی لازم می شود. به طور مثال در کیست هایی که مایع داخل آن خونی باشد یا در کنار آن ها توده ای نیز دیده شود.
فیبرو آدنوم ها شایع ترین تومورهای خوش خیم سینه می باشند ، که بیشتر در زنان 20 الی 35 ساله رخ خواهد داد. ولی در نوجوانان هم امکان دارد که مشاهده شود.
قبل از سن 25 سالگی ، فیبرو آدنوم های پستان از کیست ها شایعتر می باشند و باعث اضطراب و همچنین هراس در این گروه از بانوان می گردد.
این توده ها امکان دارد که دوطرفه (در هر دو سینه) باشد و برخی مواقع تعداد آن ها به چند عدد در هر سینه می رسد. گاها در صورتی که تشخیص فیبروم آدنوم برای پزشک مسجل باشد ، نیازی به عمل جراحی نخواهد بود ، ولی اگر توده رو به رشد باشد یا اندازه آن در حدی بزرگ باشد که خارج نمودن آن ترجیح داده شود ، نیاز به جراحی خواهد بود. که عمل ساده و بی خطری است.
همچنین از نظر زیبایی نیز مشکل خاصی در سینه ایجاد نمی کند ، زیرا با یک برش بسیار کوچک انجام می شود. شما می توانید اطلاعت بیشتری را در خصوص آدنوپاتی چیست ، در سایت دانشجو مشاهده نمایید.
توده های التهابی بر اثر عواملی مانند عفونت ایجاد می گردد. التهاب ایجاد شده در بافت سینه باعث می شود تا توده یا سفت شدگی در سینه لمس شود و حتی برخی مواقع با به داخل کشیدن پوست یا نوک سینه علائم سرطان را تقلید خواهد نمود.
عفونت های بافت پستان معمولا در مادران شیرده اتفاق می افتد ، ولی گاهی در افراد دیگر نیز مشاهده خواهد شد. درمان اولیه این توده ها استفاده از آنتی بیوتیک است که باید سریعا به متخصص مراجعه نمایند. امکان دارد این التهاب تبدیل به آبسه شود و در آن صورت نیاز به تخلیه یا عمل جراحی پیدا می کند.
در برخی اوقات عفونت های قارچی و سلی در سینه ایجاد التهاب می نماید که در این موارد نیاز به درمان با داروهای خاصی خواهد بود.
گاهی نیز علت التهاب ناشناخته است و میکروب خاصی را نمی توان در کشت های انجام شده پیدا نمود که در این مورد نیز درمان های به خصوصی وجود دارد و به خوبی بیماری را کنترل می نمایند.
فیبروکیستیک سینه در واقع یک نوع بیماری به حساب نمی آید ، بلکه بروز تغییراتی در سینه بانوان می باشد که با درد و تورم آن ها قبل از عادت ماهیانه و بهبود نسبی آن بعد از اتمام عادت ماهیانه همراه خواهد بود.
تقریبا 80 درصد از بانوان در دوره ای از زندگی خود این حالت را تجربه می نمایند ، ولی شدت آن در افراد مختلف یکسان نیست. در برخی مواقع که درد خفیف است ، تجویز ویتامین ها و پرهیز از مواد محرکی مانند قهوه ، چای غلیظ ، نسکافه و کاکائو در آرام نمودن درد این افراد موثر می باشد. ولی اگر درد شدید و آزار دهنده باشد داروهای دیگری تجویز می نمایند.
معمولا در سینه های بزرگ در اثر وارد آمدن ضربه و همچنین آسیب به نسوج چربی ایجاد گردیده و به صورت توده ای بدون درد احساس خواهد شد.
این ضایعه نیاز به درمان خاصی نیاز ندارد و گاها خود به خود درمان می شود. ولی در برخی از موارد ، چون با ضایع بدخیم از نظر ظاهری قابل تشخیص نمی باشد نیاز به نمونه برداری و همچنین خارج نمودن آن دارد.
باید به این نکته توجه داشت ، هر توده ای که پس از ضربه ایجاد می شود نکروز چربی نمی باشد ، گاهی ضربه عاملی جهت دقت بانوان به سینه و همچنین کشف توده هایی می باشد که از قبل وجود داشته ، ولی به علت اینکه دردی را حس نمی کرده از نظر پنهان مانده ، بنابراین توده هایی که پس از ضربه کشف می شوند ، باید تحت بررسی کاملی قرار گیرد.
نکته ای که در خصوص تمام توده های خوش خیم باید تاکید نمود این است که تشخیص خوش خیم و یا بدخیم بودن توده با پزشک متخصص می باشد. که اگر جهت تشخیص دقیق نمونه برداری یا عمل جراحی را توصیه کرد ، باید در اولین فرصت انجام گردد. زیرا ضرر یک نمونه برداری ساده ، بسیار کمتر از تشخیص ندادن و به تعویق افتادن درمان یک توده بدخیم (سرطانی) است. به یاد داشته باشیم که سرطان سینه قابل درمان می باشد ، اگر در تشخیص و درمان آن سهل انگاری نکنیم.