کژ آهنگی یا آریتمی قلبی (Cardiac arrhythmia) به معنی غیرطبیعی بودن ریتم قلب است. در این بحث گفته می شود آریتمی قلب چیست و چه علائمی دارد. ریتم طبیعی قلب از گره سینوسی آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطنها منتشر میشود. در نتیجه این نحو هدایت تحریک الکتریکی، ابتدا دهلیز و با فاصله کمی بطنها منقبض میشوند. ریتم طبیعی قلب بین 60 تا 100 ضربان در دقیقه است.
دو نوع آریتمی بزرگ، یکی تاکیکاردی ها ( ضربان قلب خیلی سریع است – بیش از ۱۰۰ بار در دقیقه) و دیگری برادیکاردی (ضربان قلب خیلی آهسته است – کمتر از ۶۰ بار در دقیقه) هستند.
کسی که مشکل آریتمی دارد ممکن است تا قبل از اینکه عمل جراحی نداشته است متوجه نشده باشد به هر حال علایم قابل توجه آریتمی اینگونه است:
اما فیبریلاسیون بطنی یک نوع آریتمی است که می تواند کشنده باشد و این زمانی اتفاق می افتد که ضربان ها نامنظم باشد. باعث می شود مکان های پمپاژ در قلب شما (بطن چپ) برای پمپاژ خون بی فایده باشد.
بدون ضربان قلب موثر، افت فشار خون و قطع جریان خون به ارگانهای حیاتی رخ می دهد. فرد مبتلا به فیبریلاسیون بطنی در عرض چند ثانیه دیگر نفس نخواهد کشید و یا پالس قلبی نخواهد داشت.
برادیکاردی گاه فیزیولوژیک است مانند افراد ورزشکار و گاه پاتولوژیک است مانند برادیکاردی ناشی از سکته قلبی. نوعی ازبرادیکاردی راکه نوع پریودیک است،به طوریکه ضربان 30_ 120 ثانیه وجود ندارد: ودلیل آن ناتوانی عضلات قلب برای تپش منیزیوم کافی دراختیارندارد، بامصرف ویتامین B6 روزانه 1 قرص در 10 روزاول هرماه میتواند کمبود این ویتامین را جبران نموده در نتیجه منیزیوم بقدر کافی ازدستگاه گوارش جذب شود،وموجب توانمندی عضلهٔ قلب وسایر عضلات بدن گردد. تاکیکاردی نیز همینگونه است. همچنین ممکن است موج تحریک الکتریکی قلب در نقطهای از مسیر کند یا متوقف شود که به آن بلوک قلبی میگویند. گاه ممکن است نقطهٔ دیگری از قلب جای گره سینوسی را به عنوان کانون شروعکننده موج تحریک الکتریکی قلب بگیرد که آن را ضربان اکتوپیک مینامند.
فیبریلاسیون دهلیزی و فیبریلاسیون بطنی انوع دیگری از آریتمی قلبی هستند که تحریک الکتریکی مسیر مشخصی را در قلب طی نمیکند و سلولهای دهلیز یا بطن به صورت نامنظم تحریک میشوند. در نوع دیگری از آریتمی قلبی، ضربان دهلیز و بطن از هم منفک شدهاند و هر کدام با ریتمهای مجزا و از مراکز مجزا تحریک میشوند (انفکاک دهلیزی بطنی).
برخی از آریتمی ها ممکن است خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سکته مغزی را افزایش دهند. اگر یک لخته خون شل شود، می تواند از قلب به مغز برود.در آنجا ممکن است موجب انسداد رگ و سپس سکته مغزی شود.
داروهای خاصی نظیر رقیق کننده خون می توانند خطر سکته مغزی و یا آسیب به سایر اندام های ناشی از لخته های خون را کاهش دهند. پزشک شما تعیین می کند که آیا داروهای ضد خونریزی برای شما مناسب هستن یا خیر و بسته به نوع آریتمی و خطر ابتلا به لخته شدن خون برای شما دارو را تجویز می کند.
نارسایی قلبی می تواند به علت عدم پمپاژ و خون رسانی درست قلب برای یک دوره زمانی باشد، به علت برادیکاردی یا تاکیکاردی، مانند فیبریلاسیون دهلیزی.گاهی کنترل میزان آریتمی که باعث نارسایی قلب می شود می تواند عملکرد قلب شما را بهبود بخشد.
برای جلوگیری از آریتمی قلبی، مهم است که زندگی مناسب و سالمی داشت تا خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهیم.
یک شیوه زندگی سالم قلبی می تواند شامل: