آدنوپاتی هر گونه بیماری یا التهاب است که شامل غدد یا گره های لنفاوی است. این اصطلاح معمولاً برای اشاره به لنفادنوپاتی یا غدد لنفاوی متورم استفاده می شود. آدنوپاتی به غدد لنفاوی که با توجه به یک عفونت، شایع ترین علت و یا به عنوان یک نتیجه از دیگر مسائل سلامت، مانند اختلالات خود ایمنی یا سرطان اشاره دارد. در این مبحث به این که آدنوپاتی پاتولوژیک چیست نیز علاوه بر تعریف های کلی در مورد آدنوپاتی چیست، پاتولوژی و لنفادنوپاتی می پردازیم.
در سرطان، آدنوپاتی می تواند ناشی از بدخیمی باشد که در گره های لنفاوی خودشان ایجاد می شود همچنین می تواند زمانی رخ دهد که سرطان از قسمت های دیگر بدن به گره های لنفاوی گسترش می یابد (metastasizes).
گره های لنفاوی بر خلاف غده اشکی در چشم و یا غدد عرق در پوست، مواد شیمیایی تولید و آزاد نمی کنند. در عوض، گره های لنفاوی به عنوان یک گروه برای حمل لنف در سراسر بدن کار می کنند لنف سلول های سفید خون را در اطراف بدن حمل می کند تا از مهاجمان و سایر مهاجمان خارجی بکاهد.
گره های لنفاوی مایعات را از بدن با این لنف فیلتر می کنند که به بدن کمک می کند تا عفونت ها و سایر بیماری ها را از بین ببرد. آدنوپاتی در محل گره ها، مانند در اطراف گردن (سرویکال)، کشاله ران ( اینگوئینال)، قفسه سینه (مدیاستن)،زیر بغل (آگزیلاری)، یا شکم (مزانتر) مشخص می شود.
این این نوع آدنوپاتی نیاز انجام آزمایشات متعدد و نمونه برداری بافت دارد تا ریشه دقیق بیماری مشخص گردد. و مواردی از آدنوپاتی هستند که نیاز به بررسی تکمیلی و پیگیری و نظارت بالینی دارد. در ادامه همچنین توضیحاتی در مورد غدد لنفاوی و لنفانوپاتی معنی پاتولوژی می پردازیم.
غدههای لنفاوی به انگلیسی: lymphatic glands یا گرههای لنفاوی به انگلیسی: lymphatic nodes اندام بیضیشکل از دستگاه ایمنی بدن هستند که حامل مایع لنف میباشند. این گرهها بهطور گستردهای در سراسر بدن از جمله زیر بغل و معده و مرتبط با رگهای لنف پخش شدهاند.
غدد لنفاوی شامل سلولهای B, T و سایر سلولهای ایمنی است. غدد لنفاوی بهعنوان فیلتر یا تلهٔ ذرات بیگانه مانند برخی سلولهای سرطانی عمل میکنند و در عملکرد صحیح سیستم ایمنی بدن مهم هستند. آنها شدیداً با گلبولهای سفید خون به نام لنفوسیتها و ماکروفاژها بستهبندی شدهاند.
تغییرات ظاهریِ غدد لنفاوی میتواند یک علامت از یک بیماری باشد. تبدیل شدن آنها به التهاب یا بزرگ شدن در شرایط مختلف، که ممکن است از مشکلی پیشپاافتاده، مانند عفونت گلو، به یک معضلِ تهدیدکنندهٔ حیات مانند سرطان غدد لنفاوی، سرطان مثانه، سرطان خون، یا ایدز متنوع باشد (در اکثر بیماریها غدد لنفاوی قرمزرنگ هستند و درد شدیدی دارند).
وضعیت غدد لنفاوی بسیار مهم است که در تشخیصِ مرحلهٔ سرطان مؤثر است و سطح و نوعِ درمان را تعیین میکند و از بهترین راهها برای تشخیص زودهنگام و درمان آن است. التهاب، تورم، یا بزرگشدگی گرههای لنفاوی ممکن است با سفتی یا سختی همراه باشد. در صورت التهاب غدد لنفاوی، میتوان برای تشخیص دقیقتر از بافتبرداری یا بیوپسی کمک گرفت.
لنفادنوپاتی (به انگلیسی: Lymphadenopathy )، عبارتیاست که به بیماریهای غدد لنفاوی اشاره دارد.
نشانه های لنفادنوپاتی
لنفادنوپاتی یا تورم غدد لنفاوی یکی از شایعترین علایم برخی بیماریهای است. در این بیماری یک غده واحد یا تعدادی از غدد یا همه غدد ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.غدد لنفی عموماً در پاسخ به عفونت باکتریایی یا ویروسی متورم میشوند. در صورتی که غدد ناحیه گردن، زیر بغل یا کشاله ران متورم شوند فرد با احتمال بیشتری متوجه این تورم میشود چرا که این غدد به سطح پوست نزدیک میباشند. تورم یک یا چند غده اغلب به خاطر عفونت باکتریایی موضعی است .
برای مثال تورم غدد لنفی گردن اغلب و عمدتا به علت عفونت گلو ایجاد میشود. در بیشتر موارد لنفادنوپاتی ناشی از عفونت، با از بین رفتن عفونت، این تورم نیز فروکش میکند. تورم غدد لنفی که ناشی از عفونت باشد معمولاً دردناک است. تورم تعداد زیادی یا همه غدد لنفی ممکن است نتیجه انواعی از سرطان مثل سرطان پستان، لنفوما یا لوسمی باشد. عفونت با HIV یا باکتری سل نیز میتواند لنفادنوپاتی دائم ایجاد کند. در صورت مشاهده علائم لنفادنوپاتی باید با پزشک مشورت نمود.
سه نوع طبقهبندی برای لنفادنوپاتیها در مراجع علمی بیان شده است. طبقهبندی پاتولوژیك؛ پاتوفیزیولوژیك؛ و جایگاهی .کاربردیترین تقسیم بندی لنفادنوپاتی ها، تقسیمبندی بر اساس جایگاه و محل آنها میباشد. در این نوع طبقهبندی لنفادنوپاتیها به ۲ دسته ژنرالیزه (درگیری ≤ ۲ گروه غیرمجاور) و لوکالیزه (درگیری یک گروه غدد لنفاوی که درناژ مشابهی دارند) تقسیم میشوند.
در شرایطی که معاینه، سایز، قوام، سیربروز، علائم همراه و بخصوص جایگاه غده لنفاوی مشکوک به بدخیمی باشد باید بیوپسی یا نمونه برداری بافت در اولین فرصت انجام شود، بخصوص اگر سایر تستهای کمتر تهاجمی (از جمله آسپیراسیون مغز استخوان) به نتیجه نرسد. موارد زیر در تشخیص لنفادنوپاتی پاتولوژیک یا آدنوپاتی پاتولوژیک (مواردی که نیاز به بررسی تکمیلی و پیگیری و نظارت بالینی دارد) کمککننده میباشد.
آسیبشناسی یا پاتولوژی (به فرانسوی: Pathologie، پاتولوژی) (به انگلیسی:Pathology، پاتالوجی) شاخهای از علم پزشکی است که در خصوص تأثیر بیماریها و آسیبها در سطح بافتی و سلولی و مولکولی بحث میکند و شامل مطالعه فرایند بیماری در یک اندام یا تمامی بدن برای شناخت ماهیت و علتهای آن است.
آسیبشناسی به دو شاخه اصلی آسیبشناسی بالینی (Clinical pathology) و آسیبشناسی تشریحی (Anatomical pathology) تقسیم میشود.
آسیبشناسی بالینی یکی از تخصصهای پزشکی است که به امر تشخیص بیماریها بر پایه مطالعه و بررسی مایعات و سایر نمونههای اخذ شده از بدن همانند ادرار، خون، مدفوع و … میپردازد و به زیرشاخههای بیوشیمی شیمی بالینی، میکروبشناسی بالینی میکروبیولوژی پزشکی، خونشناسی بالینی (Hematopathology) , آسیبشناسی مولکولی (Molecular pathology) و ژنتیک بالینی ژنشناسی پزشکی، ایمنیشناسی بالینی (Immunopathology) تقسیم میشود.
آسیبشناسی تشریحی (Anatomical pathology) به مطالعه میکروسکوپی و بررسی ظاهری نمونههای بافتی که توسط خود پاتولوژیست یا توسط سایر پزشکان از بدن انسان برداشته میشود میپردازد.