طبق تحقیقاتی که در نروژ صورت گرفت؛ مشخص شد که یک ساعت ورزش در طول روز می تواند از آثار مخرب نشستن زیاد جلوگیری کند.
نتایج نشان دادند که افرادی که در طول روز بیش از 8 ساعت می نشینند اما 60 تا 75 دقیقه در روز به ورزش می پردازند در مقایسه با افرادی که کمتر از 4 ساعت می نشینند و فعالیت فیزیکی ندارند به مرگ زودرس دچار نمی شوند.
در مقابل افرادی که روزانه بیش از 8 ساعت می نشستند و در روز کمتر از 5 دقیقه به ورزش می پرداختند 59 درصد بیشتر از افرادی که روزانه کمتر از 4 ساعت می نشستند و روزانه یک ساعت و یا بیشتر به ورزش می پرداختند در معرض خطر مرگ ناگهانی بودند.
اولف اکلوند، معاون این مطالعه و پروفسور طب ورزشی در مدرسه نروژی علوم ورزشی واقع در اسلو در این رابطه بیان داشت:
با توجه به سبک زندگی امروزی که اکثر افراد تحرک کمی دارند نگرانی های بسیاری در رابطه با سلامتی افراد در پی بی تحرکی پدید آمده است.
اما ما یک پیام مثبت داریم و آن این است که می توان با فعالیت کافی این خطرات را کاهش داد و یا حتی از بین برد.
تحقیقات بسیاری روابطی میان نشستن زیاد و بیماری های مزمنی همچون سرطان، دیابت، بیماری های قلبی و مرگ زودرس را نشان داده اند.
اما همچنان نتایج روشنی از تاثیر این فعالیت ها بر افرادی که در طول روز به مدت زیادی نمی نشینند در دست نیست.
در یکی از تحقیقات جدید محققان اطلاعات مربوط به بیش از یک میلیون از افراد سالم در 16 مطالعه گوناگون در 8 کشور مختلف ( کانادا، ایالات متحده، استرالیا، اسپانیا، دانمارک، نروژ، انگلستان و ژاپن) را مورد بررسی قرار دادند.
اکثر شرکت کنندگان این آزمایش بیش از 45 سال سن داشتند و به مدت دو تا 18 سال مورد بررسی قرار گرفتند. در طول مدت این مطالعه 84600 نفر از افراد جان باختند.
با توجه به این مطالعه محققان دریافتند ارتباطی بسیار قوی میان نشستن های طولانی و خطر مرگ زودرس وجود دارد. اما افزایش میزان فعالیت های بدنی این خطر را کاهش دادند و در برخی موارد به طور کامل این خطر را از بین برده بودند.
برای مثال، افرادی که روزانه به مدت 8 ساعت می نشستند اما روزانه تنها 25 الی 35 دقیقه ورزش می کردند 30 درصد در معرض خطر مرگ ناگهانی بودند و افرادی که روزانه کمتر از 5 دقیقه ورزش می کردند 59 درصد در معرض خطر مرگ ناگهانی بودند. در میان افراد شرکت کننده در آزمایش تنها افرادی که روزانه یک ساعت و یا بیشتر ورزش می کردند و فعالیت بدنی داشتند موفق به از بین بردن خطرات ناشی از نشستن زیاد ( بیش از 8 ساعت) شدند.
دکتر ادوارد لاسکوفسکی، معاون مرکز طب ورزشی کلینیک مایو در روچستر واقع در مینسوتا که در این مطالعه نقشی نداشت، بیان کرد:
من فکر می کنم این موضوع برای افرادی که شغل هایی بی تحرک دارند خبر خوبی است. شما می توانید اثرات مضر ناشی از نشستن زیاد را کاهش داده و جبران کنید.
اما افراد باید همچنان در پی کاهش بی تحرکی خود باشند. ما نیز در پی آن هستیم که مدت زمان نشستن افراد در طول روز کاهش یابد. هرچه تحرک افراد بیشتر باشد بهتر خواهد بود.
همچنین این مطالعه نشان داد تماشای تلویزیون یکی از حالات مضر نشستن است. افرادی که روزانه 3 ساعت و یا بیشتر تلویزیون تماشا می کردند در معرض خطر مرگ زودرس بودند. به جز آن دسته از افرادی که در این میان روزانه 60 تا 75 دقیقه از وقت خود را به ورزش و فعالیت بدنی اختصاص می دادند.
اما نکته ی مهم این است که حتی در میان افرادی که فعالیت بدنی زیادی داشتند اما روزانه 5 ساعت و یا بیشتر به تماشای تلویزیون می پرداختند خطر مرگ ناگهانی وجود داشت.
محققان بیان داشتند نشستن و تماشای تلویزیون به مراتب از نشستن بدون تماشای تلویزیون خطرناک تر است؛ چراکه اکثر افراد به هنگام تماشای تلویزیون از اسنک ها و تنقلات مضر استفاده می کنند که ارزش غذایی ندارند.
از آنجایی که این مطالعه بر روی افراد سالم صورت گرفت نمی توان عدم فعالیت بدنی افراد مورد مطالعه را به بیماری خاصی نسبت داد.
این مطالعه در تاریخ 27 جولای 2016 به صورت آنلاین در روزنامه Lancet انتشار یافت.