یکی از راه های افزایش تولید مواد غذایی به ویژه در کشور های در حال توسعه توجه به تولید غذا های با منشا دامی بخصوص تولید شیر است. تولید شیر از اساسی ترین فعالیت های دامداری است. بی شک افزایش تولید شیر را به واسطه اهمیتی که هم از نظر ارزش غذایی و هم از لحاظ تامین اشتغال و درآمد اقتصادی دارد میتوان با استفاده از انواع دام های شیری مانند گاو، بز و گاومیش عملی ساخت. با ورود گاو های اصیل و پر شیر خارجی حرفه گاوداری چهره تازه ای به خود گرفته و به صورت یک رشته کاملا فنی و علمی در آمده است که موفقیت در آن مستلزم کسب علوم و تجربیات بیشتر است. یکی از واحد های پرورش گاو شیری در سال 1364 با تعداد بیست راس دام مولد شروع به کار نمود و در حال حاضر در جهت انجام عملیات اصلاح نژادی و تلقیح مصنوعی با 350 راس دام به کار خود ادامه میدهد. از سیصد و پنجاه راس دام یکصد وده راس گاو شیرده و بقیه گوساله های ماده و تلیسه های آبستن و غیر آبسنند. هیچ دامداری برای پرورش گاو شیری در ابتدا این گونه بزرگ و با نظم و همکاری بالا نیست و تنها با همکاری کارشناسان و با استفاده از علم روز در زمینه کار پرورش گاو شیری و کسب دانش همه چیز درمورد گاو ها رشد میکند و در ابتدا دامداری ها از امکانات صنعتی بسیار پیش و پا افتاده برخوردارند.
بازده اقتصادی پرورش گاو شیری به طور مستقیم به امر تولید مثل گله بر میگردد. تولید شیر مستلزم زایمان گاو است و تا آبستنی و زایمانی در کار نباشد شیر تولید نخواهد شد همچنین ضرورت جانشین کردن تلیسه ها به جای گاو های پیر و کم شیر و گاو هایی که در اثر بیماری از گله خارج شده اند تاکید بر لزوم توجه به امر تولید مثل در گله دارد بنابراین برای اقتصادی بودن واحد گاوداری باید تولید مثل با بازدهی بالایی صورت گیرد. چه در زمینه تولید گوشت و چه در زمینه تولید شیر امکاناتی در دامداری ها باید باشد که مطلوب باشد و بتوان یک فراورده ای تحت عنوان شیر که یک ماده حیاتی است در اختیار عموم مردم قرار بگیرد و یاسد از یک استاندارد و یک حالت بهداشتی متناسبی بر خوردار باشد. رایج شدن پرورش گاو به صورت متراکم و زیاد شدن تولیدات دامی از قبیل شیر در نتیجه پیشرفت علم ژنتیک و اصلاح نژاد از یکسو و لزوم رعایت مسائل بهداشتی از دیگر سو استفاده از ماشین شیردوشی را امری اجتناب ناپذیر ساخته است.
دستگاه های شیردوش ماشین هایی هستند که در طراحی و ساخت آنها از عملی که گوساله با دهان خود بر روی پستان مادر انجام میدهد الهام گرفته شده است. سالن های شیردوشی از نظر عواملی همچون تعداد جایگاه ها در ازای هر واحد شیردوش، تعداد واحد های شیردوش، ترتیب قرار گرفتن گاو ها در سالن و روش ورود گاو ها به سالن و خروج از آن متفاوت است.
فردی که پا در این حوزه میگذارد باید همه چیز در مورد گاو را بداند. یکی از مهمترین نکات در موفقیت پرورش گاو شیری رعایت بهداشت است و رعایت نکردن بهداشت در هنگام عملیات شیردوشی باعث ابتلا پستان به بیماری و همچنین افت کیفیت شیر تولیدی میشود. شیوه شیردوشی اثر چشمگیری بر میزان چربی شیر دارد. شیردوشی ناقص میتواند باعث باقی ماندن حجم قابل ملاحظه ای از شیر پسمانده که سرشار از چربی است در پستان ها شود. شیردوشی به فاصله های نامنظم و فاصله ای بیش از شانزده ساعت کاهش تولید و کم شدن مقدار چربی شیر را به دنبال دارد. کسانی که در کار شیردوشی در این دامداری کار میکنند مطمئنا دست انسان در این قسمت هیچ دخالتی ندارد و تنها دستگاه ها هستند که پس از تمیزی و پاک کردن پستان گاو مستقیما به پستان وصل میشود. تغذیه گاوهای شیرده باید به صورتی باشد که تامین حداکثر سود اقتصادی در کوتاه مدت و بلند مدت و همچنین سلامتی جسمی گاوها را تامین کند.
علوفه و کنسانتره در جیره غذایی گاو های شیری نقش موثری دارند به طور مثال مصرف علوفه در تغذیه گاوهای شیرده باعث حفظ سلامت دستگاه گوارش دام و جلوگیری از اختلالات گوارشی میشود، همچنین از افت چربی شیر پیشگیری میکند ولی علوفه به تنهایی قادر به تامین تمامی مواد مغذی مورد نیاز نیست بنابراین کنسانتره که مواد مغذی به صورت متراکم در آنها موجود است وظیفه تامین مواد مغزی را بر عهده دارد. کار پرورش گاو شیری به صورت صنعتی حتما باید به دست گروهی متخصص نیاز دارد و یک شخص نوئی به تنهایی نمیتواند در زمینه صنعتی تمامی کار ها را به عهده بگیرد.
یک کارآفرین برای سرمایه گذاری در پرورش گاو شیری علاوه بر اطلاعات کافی نحوه پرورش باید اقتصادی بودن حرفه را در نظر بگیریم، باید میزان سرمایه گذاری متناسب با عرضه و تقاضا باشد به همین ترتیب میتوان به سود بیشتری رسید.