در این مطلب به مراحل راه اندازی نیروگاه خورشیدی در استان یزد و شهر بافق می پردازیم.
برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی باید چند نکته را در نظر گرفت:
اول از همه اینکه آیا منطقه مورد نظر برای احداث این مدل نیروگاه مناسب است؟ یعنی بررسی موقعیت جغرافیایی و خصوصا دمای منطقه.
دو اینکه آیا برقی که پیش از این در منطقه بود با چه هزینه ای تولید شده و مورد استفاده قرار می گرفته و آیا ارزش دارد که نیروگاهی جدید احداث شود و یا اصولا جایگزن کردن نیروگاه خورشیدی جدید با سیستم قبلی به صرفه می باشد یا خیر؟
سوم اینکه دانش این نوع نیروگاه تا چه حد بومی است و یا اینکه در قرارداد احداث آن بندهایی برای پشتیبانی باشد تا در سالهای بعد هزینه های نگهداری و تعمیرات، پروژه را به تعطیلی نکشاند.
ساخت نیروگاه خورشیدی کاری منطبق با محیط زیست است.
هرچند موارد دیگری مانند اینکه آیا این همیت در بین مسئولین آن منطقه وجود دارد که نیروگاهی جدید احداث کنند یا با هزینه هایی که برای نگهداری سیستم های قدیمی پرداخت می کنند بیشتر موافق هستند.
در یزد و بافق عوامل فوق دست به دست هم داد تا اینکه کار ساخت و راه اندازی این نیروگاه اجرایی شود.
جالب است بدانید که در این پروژه اشخاص حقیقی و حقوقی هم می توانستند سرمایه گذاری کنند و در صورتیکه مشارکت در پروژه هایی با این مدل در بحث انرژی برایشان جذاب است ، این فضا در این پروژه ایجاد گردید. البته خود این موضوع نشان دهنده بینش خوب مسئولین بوده.
پس از تصمیمات اولیه و مقدماتی وجلسات متعدد تیم های آقای محمد زاده رحمانی فرماندار بافق با صباغ زادگان مدیرعامل شرکت برق منطقه ای استان یزد در خصوص تسریع پروژه و روند تحقق درخواست متقاضیان سرمایه گذاری در بخش انرژی خورشیدی تصمیمات اجرایی گرفته شد.
هرچند در دوره ای محمد زاده رحمانی با دقت و توجه به مضوع محدودیت های پست برق مبارکه بافق خواستار ابطال مجوز و نپذیرفتن درخواست افرادی شد که توان اجرایی این گونه طرح ها را ندارند او دلیلی منطقی داشت و می گفت: این افراد توان همکاری در این پروژه ی بزرگ را نداشته و پیگیر اتمام این پروژه هم نیستند و این موضوع به ادامه پیشرفت پروژه آسیب می رساند پس بهتر است به روشی حرفه ای تر ادامه دهیم.
در همان زمان او اعلام کرد:
مدیرعامل شرکت برق منطقه ای استان یزد از مدل همکاری فرماندار بافق یزد با تیم فنی و اجرایی تشکر کرده بود و در همان زمان اعلام شد که یکی از متقاضیان احداث نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی اقدامات اولیه را انجام داده و حتی در مرحله اخذ مجوز اتصال می باشد و در خواست متقاضی دیگر در حال بررسی است و این نشان از پیشرفت پروژه و تلاش برای تکمیل نیروگاه داشت.
در همین زمان بحث گازرسانی در بافق نیز مطرح شد و اعلام شد که اغلب روستاهای حاشیه شهر گازرسانی شده و گاز رسانی به روستا ها و برای نمونه دهستان کوشک نیز آغاز شده که برای مردم سطح آسودگی زندگی را ارتقاء خواهد داد.
بحثی که مطرح شده بود برای احداث این نیرگاه در شهر بافق این بود که اغلب سرمایه گذاران و تیم های اجرایی و فنی در یزد هستند و چرا احداث نیروگاه باید در بافق انجام شود.
صباغ زادگان خود حتی با اشاره به عامل سخت و محدود کننده دما در بافق اعلام کرد: با تمام این وجود، سیاست کلان ما تقسیم پروژه ها در سراسر کشور است و شرکت و دفتر امور اقتصادی استانداری تمایل دارد که سرمایه گذاران به سمت شهر های کوچک تری مانند بافق بروند.
برای اینکه با شرایط حقیقی و قرارداد های موجود بیشتری که انجام شده آشنا شوید چند نمونه را بازگو می کنیم. تا زمان تهیه این گزارش حدود 25 متقاضی احداث نيروگاه خورشيدی در استان يزد با قدرت 420 مگاوات بوده كه از اين تعداد 6 متقاضی با قدرت های 60 مگاوات موفق شدند قرارداد خريد تضمينی 20 ساله را با وزارت نيرو به امضا برسانند.
انجام این کار راه برای سایرین آسوده تز می کند و برای نمونه با این ارگان ها سند همکاری بسته شده تا مراحل پیشرفت کار سرعت بگیرد ارگان هایی مانند منابع طبيعي، محيط زيست، استانداري و آب منطقه اي موافقت های اوليه انجام کار احداث نیروگاه را صادر کرده اند.
این اولين بار است که در كشور جذب سرمايه گذاری برای احداث نيروگاه 100 تا 150 مگاواتی انجام شده و قرار است مردم در ساخت نیروگاه مشارکت کنند.
تهیه شده در سایت دانشجو