یکی از بیماری هایی که بانوان ممکن است با آن روبرو شوند فیبروم رحم می باشد. فیبروم رحم توده ای خوش خیم است که در رحم خانم ها می باشد و ممکن است به اندازه ای رشد کند که فرد در ناحیه شکم با احساس درد مواجه شود.
فیبروم یا فیبروئیدهای رحمی به توده های غیر سرطانی و خوش خیم گفته می شود که در ناحیه رحم رشد می کند، و می توان گفت بسیاری از زنان دارای فیبروم رحمی هستند.
این فیبروم ها در جاهای مختلف رحم رشد می کند و دارای اندازه های متفاوت می باشند. برخی مواقع است که این فیبروم ها موجب درد و ناراحتی افراد می شود، اما به طور معمول این فیبروم ها خطرناک نیستند و زندگی فرد را تهدید نمی کند.
اما نکته ای که حائز اهمیت می باشد تشخیص سریع این فیبروم رحمی است، که موجب می شود گام مهمی در پیشگیری از برداشتن رحم (هیسترکتومی) در آینده خواهد شد.
البته این که گفته می شود که افرادی که داری فیبروم رحمی هستند حامله نمی شوند اشتباه می باشد، زیرا اگر تحت نظر پزشک باشند، احتمال حاملگی وجود دارد.
علل ایجاد فیبروم رحم چندان مشخص نمی باشد، اما بنا به دلایل زیر ممکن است فیبروم رحم اتفاق افتد:
استروژن و پروژسترون هورمون هایی هستند که از تخمدان ها تولید و ترشح می شوند.
این هورمون ها کمک می کنند تا بعد از هر عادت ماهیانه پوشش رحمی از نو ایجاد گردد و احتمال وجود فیبروم را در رحم بالا می برد.
بچهدار شدن و بارداری باعث افزایش میزان استروژن و پروژسترون در بدن میشود. فیبروم رحم در خلال بارداری امکان تولید و بزرگ شدن دارد.
اگر مادر، خواهر یا مادربزرگ شما دچار فیبروم رحم شده باشد، احتمال بیماری فیبروم رحم نیز در شما وجود خواهد داشت.
اگر هر یک از عائم بالا در شما وجود داشت می بایست به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید و در این مواقع آزمایش های مربوطه تجویز می گردد.
همچنین ممکن است معاینات ناحیه لگن نیز توسط پزشک متخصص انجام شود و همچنین داخل رحم شما معاینه می شود، برای بررسی بیشتر سونوگرافی انجام می شود تا تعداد و اندازه و محل فیبروئیدهای رحمی معلوم شود.
همچنین ممکن است بنا به تشخیص پزشک آزمایش های نظیر سی تی اسکن و ام آر آی نیز انجام شود تا از وجود فیبروئیدهای رحمی مطمئن شوند، به آزمایش خون و ادرار نیز ممکن است نیاز شود.
پزشک متخصص شما پس از اینکه از وجود فیبروم رحمی اطمینان حاصل کرد، راه های درمانی لازم را به بیمار ارائه می دهد.
فیبروم شایع رحم می باشد که در دیواره ماهیچه ای رحم به وجود می آید، فیبروم داخلی می تواند بزرگ شود و موجب کشیدگی و بزرگ شدن رحم می شود.
این نوع فیبروم نوعی می باشد که در خارج از رحم شکل می گیرد و رشد آن موجب می شود که یک سمت رحم بزرگ تر به نظر آید.
وقتی فیبروم ساب سروز، قاعده ای باریک و دراز پیدا می کند، به فیبروم ساقه دار تبدیل می شود.
فیبروم ساب موکوزال در سطح میانی ماهیچه رحم یا میومتریوم رشد میکند، این موارد فیبروم کمتر اتفاق می افتد اما در صورت به وجود آمدن دردهای عادت ماهیانه و خون ریزی زیاد می شود.
درمانی که پزشکان متخصص برای فیبروم رحم تجویز می کنند متفاوت است و به سن، سلامت عمومی افراد و اندازه فیبروم بستگی دارد و در برخی از مواقع از درمان های ترکیبی استفاده می شود و ممکن است از دارو یا جراحی و یا روش های کم تهاجمی تر از جراحی استفاده شود در این روشهای جراحی به انجام برشهای کمتری نیاز است و از اشعهها برای درمان و فرایند جراحی استفاده میشود.