آلرژی سر منشا آسم است و آسم آلرژیک، شایع ترین نوع از آسم است. بهترین روش درمان آسم آلرژیک، شناخت و دوری از عامل حساسیت است. تقریبا تمام افراد مبتلا به آسم در صورت قرارگرفتن در معرض آلرژن ها (مواد حساسیت زا مثل گرده گیاهان، کنه ها یا کپک ها) دچارعلائم آسم می شوند و به این نوع آسم، آسم آلرژیک گفته می شود. استنشاق مواد حساسیت زا مانند گرده گل ها و گیاهان، کپک ها و یا کنه ها آلرژی و حساسیت را به ارمغان می آورد که در نتیجه پیشروی این حساسیت، فرد دچار بیماری آسم می شود.
زمانی که بدن در مقابل ماده ای آلرژی زا قرار می گیرد؛ در بدن سلول های دفاعی خاصی با نام آنتی بادی IgE تحریک می شوند. این سلول ها واکنش و فرآیند آلرژیک بدن را شروع می کنند و باعث آزاد شدن مواد شیمیایی مانند هیستامین می شوند که در تورم و التهاب نقش موثری دارند. انجام این فرآیند موجب بروز علائم آلرژی و حساسیت های آشنا در بدن مانند آبریزش بینی، خارش چشم و عطسه می شود. اگر مبتلا به آسم باشیم، مجاری نتفسی تان دارای حساسیت شدیدی به آلرژن ها هستند و زمانی که این مواد آلرژی زا راه به مجاری تتفسی و هوایی بدن پیدا می کنند، سیستم ایمنی بدن واکنش نشان می دهد و عضلات اطراف مجاری تنفسی را سفت می کند.راه های هوایی دچار التهاب شده و موجب ایجاد خلط غلیظ می گردند.یک روش درمان آسم آلرژیک دوری از محرک های این بیماری است.
روش درمان آسم آلرژیک، قرار نگرفتن و دوری از شرایطی است که تحریک کننده مجاری تنفسی بدن هستند.
برخی محرک هایی که باعث تشدید این بیماری می شوند عبارتند از :
موادی که باعث ایجاد حساسیت و واکنش بیش از حد دستگاه ایمنی بدن می شوند.
افراد مبتلا به آسم به مصرف آسپرین حساس می باشند و مصرف آن در این افراد باعث حمله ی آسم می شود.
علل محیطی ایجاد آسم معمولا با شرایط آب و هوا، باعث افزایش غلظت آنتی ژن ها و مواد آلوده کننده موجود در هوا می شوند،ارتباط دارد.
استشمام موادی در محیط کار مانند پاک کننده های لباس، مواد رنگ کاری، رزین ها و چسب ها که باعث ایجاد آسم می شوند.
عفونت های تنفسی با منشا ویروسی شایع ترین علت ایجاد کننده ی حملات شدید آسم می باشند.
استشمام هوای سرد حین ورزش کردن، باعث افزایش شدت حملات آسم می گردد، و تنفس در هوای گرم باعث کاهش و یا قطع حمله ی آسم می شود.
عوامل روانی و فشار های عصبی قادرند سبب تشدید یا تخفیف بیماری آسم شوند.
شناخت مواد حساسیت زا، آلرژن ها و عوامل ایجاد کننده آسم و دوری از آنها مهمترین گام در مدیریت و درمان آسم آلرژیک است. دود توتون و تنباکو، دود شومینه و شمع، بخورخوشبو، آلودگی هوا، هوای سرد و گرد و غبار از جمله این محرک ها هستند. برای درمان، بهتر است هنگامی که تعداد گرده درمحیط بالاست، بیرون از خانه نباشیم و یا پنجره ها را بسته نگه داریم. از خنک کننده های تبخیری استفاده نماییم. در مجاورت هوای گرم، از دستگاه تهویه هوا به وسیله فیلترهوای تمیز استفاده کنیم. دوری ازمواد واکنش دهنده آلرژیک و حیوانات دارای پشم و مو. به طور مداوم ورزش کنید اما از ورزش کردن در هوای سرد خودداری نمایید زیرا باعث تحریک می شود. اقداماتی مانند پاکسازی و حجامت، تامین ویتامین D مورد نیاز ازطریق نور آفتاب و مکمل ویتامینی، مصرف غذاهایی حاوی پروبیوتیک، بررسی آلرژی حیوان خانگی، تمیز نگه داشتن آشپزخانه برای جلوگیری از حضور کپک نیز از راه های پیشگیری و درمان قطعی آسم است.