زیتون میوه ای است با طبع گرم و با کاربرد های فراوان در آشپزی، که بومی مناطق جنوب شرقی آسیا، مناطق شمالی آفریقا و کشورهای یونان و چین و استرالیا می باشد. درخت زیتون گیاهی همیشه سبز است و معمولا بین 20 الی 30 فوت رشد می کند و میوه آن معمولاً در دو رنگ سبز و سیاه برداشت می شود. خواص زیتون سبز باعث محبوبیت آن شده است و تفاوت زیتون سبز و زیتون سیاه از نظر طعم و رنگ است که زیتون سبز نسبت به زیتون سیاه سفت تر است در حالی که زیتون سیاه نرم تر و چرب تر بوده و طعم ملایم تری دارد. از نظر ارزش تغذیهای، زیتون سیاه، منبعی خوب برای فیبر است.با وجود ویتامین E به کنترل کلسترول و به دلیل داشتن خاصیت سم زدایی به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.
وجود آنتی اکسیدان در زیتون سیاه، خطر ابتلا به سرطان روده و سرطان پوست را کاهش می دهد ، باعث جلوگیری از سکته قلبی می شود و به درمان رفلاکس معده، فشار خون، یبوست و کاهش وزن کمک می کند. وجود ویتامین A در زیتون برای پیشگیری از بروز آب مروارید، آب سیاه و سایر بیماری های چشم، حیاتی می باشد.به دلیل وجود آهن در زیتون سیاه، که ماده اصلی سلولهای قرمز خون است، از خواص زیتون سیاه می توان جلوگیری از ابتلا به کم خونی به دلیل تشکیل گلبول های قرمز خون به تعداد کافی، اشاره کرد.
بخش زیادی از خواص زیتون سیاه به دلیل وجود روغن آن است. تیرگی رنگ زیتون ، در مقدار روغن زیتون و مقوی بودن آن تاثیر دارد.روغن زیتون یکی از داروهای موثر در درمان مشکلات صفراوی ، سرفه های خشک ، می باشد. همچنین نقش به سزایی در آبرسانی و محافظت پوست و سلامت پوست و مو در درمان شوره سر،جوش های چرکی، خارش پوست،جلوگیری از ایجاد موخوره دارد.پیشنهاد می شود به دلیل مفید بودن روغن زیتون برای سلامت قلب، روغن زیتون جایگزین روغن های نباتی شود، چون با مصرف آن احتمال بالا رفتن کلسترول خون بسیار کاهش می یابد.استفاده از روغن زیتون به افرادی که کم خونی دارند و همچنین افرادی که دچار پوکی و نرمی استخوان هستند ، توصیه می شود.
رژیم های غذایی که چربی بسیارکمی دارند، باعث گرسنگی می شوند که باعث افزایش پرخوری و در نتیجه چاقی و افزایش وزن می شود، چربی های غیر اشباع موجود در زیتون باعث کاهش اشتها ، افزایش چربی سوزی بدن و از بین بردن چربی های داخل سلولی و در نتیجه لاغری و کاهش وزن می شوند. یکی دیگر از خواص زیتون سیاه این است که با مصرف روزانه تعداد 9 الی 10 عدد زیتون سیاه قبل از وعده های غذایی،می توان اشتها را تا 20 درصد کاهش داد و کمتر دچار چاقی و اضافه وزن می شویم.در کنار خاصیت لاغر کنندگی،می توان به خاصیت اشتهاآوری زیتون نیز اشاره کرد،برای کاهش وزن، مصرف زیتون شور توصیه شود.
مواد مغذی موجود در هر 100 گرم زیتون به صورت زیر است. کالری: 115، چربی: 11 گرم، سدیم: 735 میلی گرم، پروتئین: 0.8 گرم، پتاسیم: 8 میلی گرم، فیبر: 3.2 گرم، کربوهیدرات: 6 گرم. زیتون سیاه فاقد انواع نشاسته ها میباشد.