کینوا گیاهی است که در آمریکای جنوبی کشت میشود و دانه های این گیاه مصرف خوراکی دارد. کینوا ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و خواص انواع کینوا برای سلامت بدن بسیار زیاد بوده و شما میتوانید انواع غذا ها و سالاد ها را با کینوا تهیه کنید.
کینوا در سه رنگ متداول سفید، قرمز و سیاه وجود دارد که در این مقاله میخواهیم در مورد خواص انواع کینوا، ارزش غذایی، بافت و زمان پخت و حتی طعم آنها صحبت کنیم. از نظر ارزش غذایی، کینوا پروتئین بالایی دارد و پروتئین آن بسیار با کیفیت است و هر 9 اسید آمینه ضروری را همزمان دارد. کینوا سفید، قرمز و سیاه پروتئین تقریبا یکسانی دارند پس از نظر پروتئین تفاوت زیادی با هم ندارند. تفاوت جزئی از نظر ارزش غذایی بین انواع کینوا وجود دارد و چون تفاوت خیلی کم هست پس بهتر است از بیان آن چشم پوشی کرد. از نظر فیبر میتوان گفت که به طور کلی انواع کینوا فیبر بالایی دارند ولی کینوا قرمز و سیاه دارای فیبر بیشتری نسبت به کینوا سفید است. یک چهارم فنجان از کینوا قرمز و یا سیاه حدود 5 گرم فیبر دارد ولی همین مقدار از کینوا سفید حدود 3 گرم فیبر دارد و اگر میخواهید فیبر بیشتری در برنامه غذایی خود داشته باشید کینوا قرمز و سیاه انتخاب بهتری است.
افزایش مصرف فیبر در برنامه غذایی باعث میشود که به مدت طولانی تری احساس سیری داشته باشید و گرسنگی را کنترل میکند همچینین سلامت قلب را بهبود میبخشد و خطر ابتلا به دیابت را در فرد مصرف کننده کاهش میدهد.
از اهمیت خواص انواع کینوا دارا بودن آنتی اکسیدان های بالایی که در سه رنگ قرمز، سیاه و سفید است بوده ولی کینوا قرمز و سیاه آنتی اکسیدان بالاتری نسبت به کینوا سفید است. رنگدانه آنتوسیانی رنگدانه ای است که در مواد غذایی با رنگ سیاه وجود دارد، مواد غذایی سیاه رنگ مانند انگور سیاه، لوبیا سیاه، برنج سیاه، بلوبری و … حاوی رنگدانه آنتوسیانی هستند که دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی هست و دارای خواص سلامت بخش است پس کینوا سیاه به دلیل وجود رنگدانه آنتوسیانی خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد، همچنین کاروتنوئید مسئول رنگ قرمز بسیاری از مواد غذایی مثل انواع توت ها، گوجه فرنگی یا انگور قرمز نیز هست و کاروتنوئید در کینوا قرمز نیز وجود دارد که عملکرد بسیار مثبتی در روند اختلالات عمده مثل سرطان ها، بیماری های قلبی عروقی، آب مروارید و یا بیماری های دیگری که با افزایش سن مرتبط هستند دارد یعنی این خاصیت آنتی اکسیدانی قوی باعث میشود که در این بیماری ها مثبت عمل بکند.
بررسی های انجام شده بر روی انواع کینوا از نظر طعم و شکل ظاهری: کینوا سفید ظریفترین و سبک ترین بافت را دارد و بعد از پخت نرم تر میشود، کینوا قرمز طعمی شیرین تری دارد و بافت دانه مانند خود را پس از پخت حفظ میکند، کینوا سیاه بالاترین عطر و طعم را دارد و از کینوا سفید شیرین تر بوده و پس از پخت رنگ سیاه خود را حفظ کرده و بافت آن پس از پخت در هنگام جویدن زیر دندان ها حس میشود.
حال سئوال پیش می آید که چه نوع کینوایی را در چه غذا هایی استفاده کنیم؟ از آنجایی که کینوا سفید بافت نرم تر و طعم ملائم تری دارد و به عنوان جایگزین برای برنج انتخاب بهتری است. اگر میخواهید سالادی خوشمزه از ترکیب انواع کینوا، روکولا، خیار و کاهو آماده کنید بهتر است که از کینوا قرمز و سیاه استفاده کنید چرا که بعد از پخت بافت خود را حفظ میکنند و برای سالاد مناسب تر هستند.
بنا به سلیقه میتوان انواع کینوا را در خرشت ها و سالاد ها استفاده کرد و از خواص انواع کینوا بهرمند شد. اما اگر میخواهید از کینوا به عنوان جایگزین گروتئین استفاده کنید میتوانید از کینوا قرمز در انواع پلو ها و سالاد استفاده کنید. میتوانید از کینوا سیاه در تهیه سوپ استفاده کنید. همچنین میتوانید از ترکیب رنگی زیبای کینوا سیاه و قرمز در تهیه سالاد کینوا و روکولا استفاده کنید. خواص روکولا فراوان بوده و طعم خوبی دارد و رنگ سبز آن تضاد رنگی جالبی با کینوا قرمز و سیاه ایجاد میکند. برای تهیه سالاد کینوا و روکولا به هویج، کاهو، کینوا سفید و قرمز و سس مرکبات احتیاج دارید.