مدرسان شریف ۹۳
سایت علمی دانشجویان ایران
دانـلـود مقـالات آی اس آی 
از تـمامـی پـایـگـاه های آنـلایــن، بـه سـادگـی!
با ما موسسه پژوهش 2
در حال نمایش 1 تا 2 از مجموع 2

تاپیک: اوزون و کاربردهای آن در صنایع شیلات

  1. Top | #1

    • مدير ارشد كشاورزی
    • تاریخ عضویت
      01-Feb-2008
    • رشته تحصیلی
      تولید و بهره برداری از گیاهان دارویی و معطر
    • محل سکونت
      زمين-اسمان-همين جا...
    • پست‌ها
      7,786
    • سپاس
      30,198
    • 20,767 تشکر در 7,290 پست
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3225

    پیام اوزون و کاربردهای آن در صنایع شیلات

    اشرشیا کلی ، سالمونلا اینترتیدیس و لیستریا مونوسایتوژنز عامل بسیاری از بیماری های گزارش شده در محصولات غذایی از جمله فرآورده های شیلاتی است . بعضی از این آلودگی ها منجر به مرگ مصرف کنندگان نیز شده است .از سوی دیگر وجود پس ماند بعضی از مواد شیمیایی مصرفی در آبزی پروری نظیر مالاشیت گرین، نگرانی های زیادی را در کشورهای مختلف به وجود آورده است . این نگرانی ها آنقدر جدی است که سازمان فائو (FAO) به عنوان مرجع امنیت غذا در جهان ، آموزش استفاده از روش های صحیح آبزی پروری (GAP) و کاربرد جایگزین های این مواد را در دستور کار خود قرار داده است .در ایالات متحده ی آمریکا با تایید استفاده از اوزون در صنایع غذایی و آبزی پروری توسط اداره ی غذا و داروی این کشور (FDA) کاربرد این ماده را به عنوان عامل ضد میکروبی در فرآورش ، انبارش و نگه داشت مواد غذایی و دریایی و نیز تکثیر و پرورش آبزیان گسترش داده است . استفاده از این ماده در صنایع غذایی و شیلاتی کشورهای ژاپن ، استرالیا، فرانسه و سایر کشورهای پیشرفته در صنعت غذا و آبزی پروری نیز مجاز اعلام شده است .

    معرفی اوزون

    اوزون به طور طبیعی در اتمسفر تولید می شود . اوزون سه اتمی با نماد O۳ و وزن ملکولی ۴۸ است . این ماده از اثر تابش نور ماورای بنفش (UV) یا بار الکتریکی فشار قوی بر اکسیژن (O۲) به وجود می آید . این گاز بی رنگ ، نخستین بار توسط اسکون بین (Schonbein) در سال ۱۸۴۰ کشف شد . اوزون در غلظت های کم دارای بوی تند و زننده یی است ولی در غلظت های بالاتر قابل حس نیست . اوزون بسیار خورنده است و بسیاری از پلاستیک ها را به سرعت از بین می برد . این ماده میکرب ها را از طریق اکسایش و نابودی دیواره ی سلولی آن ها نابود می کند .نابودی میکروارگانیسم های بیماری زا نظیر اسپور باکتری ها ، کیست ها و ویروس ها بدون نیاز به زمان طولانی از امتیازهای اوزون است . جدول ۱ فهرست میکروارگانیسم هایی است که اوزون قادر به نابودی آن ها است . مواد آلی مانند یک سپر اوزون را خنثا کرده و از باکتری ها حفاظت می کند . از این رو برای نابودی میکروارگانیسم های احاطه شده با مواد آلی ، نیاز به غلظت های بالاتری از اوزون است .اوزون ۵۲ درصد قوی تر از کلر و نیز قوی ترین ماده ی اکسیدکننده برای نابودی میکروب ها است . بر خلاف سایر گندزداها اوزون در سطوح و غذاها پس ماندی نداشته و به واسطه ی ترکیب با مواد آلی و یا تجزیه ی طبیعی به اکسیژن تبدیل می شود . نیمه عمر اوزون در مقایسه با دیگر گندزداها پایین است . جدول ۲ قدرت انواع مواد اکسیدکننده را با هم مقایسه کرده است .آب حاوی اوزون (محلول اوزون ) قادر به گندزدایی سطوح ، تجهیزات و مواد خام است . در شکل گازی ، اوزون به عنوان ماده ی نگهدارنده می تواند عمر ماندگاری محصول را افزایش دهد .




    مزایای استفاده از اوزون

    اوزون ماده ی اکسیدکننده ی قوی ای است و کاربردهای صنعتی زیادی است . مزایای استفاده از این گاز به شرح زیر است :

    ۱. اوزون را به آسانی و در محل مورد نیاز می توان تولید کرد ؛

    ۲. اوزون یکی از موثرترین مواد اکسیدکننده است ؛

    ۳. اوزون به سرعت به اکسیژن تبدیل شده و پس ماندی ندارد ؛

    ۴. واکنش اوزون با مواد هیچ نوع ماده ی سمی تولید نمی کند ؛

    ۵. در مقایسه با سایر مواد گندزدا سرعت عمل بیشتری دارد ؛

    ۶. اوزون بر طیف گسترده یی از میکروارگانیسم ها تاثیر دارد .

    کاربرد اوزون در صنایع شیلاتی

    اوزون نخستین بار در دهه ی ۱۹۲۰ برای کم کردن بارمیکروبی محصولات شیلاتی و بهبود وضعیت ایمنی این فرآورده ها استفاده شد . در دهه های اخیر پیشرفت های انجام شده در الکترونیک و فن آوری تولید اوزون، باعث ابداع نسل جدید دستگاه های فشرده و کم حجم تولید اوزون و استفاده ی بیش تر از این ماده شده است . کاربردهای اوزون در صنایع شیلاتی را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد :

    شست وشوی آبزیان

    چنانچه ماهی / میگو پس از صید/ برداشت با آب اوزون زده شده شست وشو شود ماندگاری آن به دلیل کاهش بار میکروبی افزایش می یابد . ویوله (Violle) این افزایش زمان را ۵ روز گزارش کرده است . بر اساس همین گزارش ، او کیفیت میکروبی آب دریایی که حاوی باکتری هایی نظیر باسیلوسTyphus و باسیلوسColi بوده است را با استفاده از اوزون به کیفیت میکروبی آب آشامیدنی کاهش داده است . ویوله مشاهده کرد که تماس آب حاوی اوزون با سخت پوستان دریایی هیچ اثری بر طعم یا ظاهر آن ها ندارد .از این رو پیشنهاد کرد برای کم کردن بار آلودگی سخت پوستان دریایی از آب سرد شده ی حاوی اوزون استفاده شود .



    استفاده از یخ حاوی اوزون برای خنك سازی ماهی

    استفاده از یخی كه از آب اوزون زده شده تولید شده است ضمن كاهش بار میكروبی باعث طولانی تر شدن زمان نگهداری ماهی / میگو می شود . مطالعه ی انجام شده در این خصوص حاكی از آن است كه استفاده از یخ حاوی اوزون در كاهش شمارش كلی میكروب ها تاثیر بسیار زیادی دارد . در این مطالعه تعداد كل باكتری ها بعد از ۱۲ روز نگهداری ماهی با یخ معمولی و یخ حاوی اوزون به ترتیب ۲.۸۰۰.۰۰ و ۹۰.۰۰۰ شمارش شده است . مطالعه ی سالمون و گال (Salmon & Gall) در این زمینه حاكی از آن است كه چنانچه ماهی تازه در زیر یخ حاوی اوزون نگهداری شود كیفیت خوراكی خود را به مدت ۱۲ ۱۶ روز حفظ می كند . همچنین كیفیت ماهی تازه یی كه در یخ تولیدی از آب كلر زده شده نگهداری شده بود ، بعد از ۸ روز غیرقابل خوردن گزارش شده است .بر اساس گزارش گراهام و همكاران (Graham , et al) استفاده از اوزون در خنك سازی و نگه داشت ماهی سفید ) (White Fish می تواند عمر ماندگاری آن را ۵۰ درصد افزایش دهد .

    گندزدایی سطوح و تجهیزات فرآورش

    بررسی ها نشان داده است كه اوزون ۵۲ درصد قوی تر از كلر در نابودی میكروارگانیسم ها است و سرعت نابودی آن بیش از ۳ مرتبه است . استفاده از اوزون سطح ایمنی محصول را در برابر باكتری های بیماری زا نظیر E.coli افزایش می دهد .هنگام استفاده از اوزون در نظافت و گندزدایی واحدهای فرآوری آبزیان اقدام های زیر را باید انجام داد :

    ۱. تمیز كردن سطوح و تجهیزات از باقی مانده ی ماهی / میگو ؛

    ۲. پاشش آب حاوی اوزون به سطوح و تجهیزات بدون استفاده از دیگر مواد شیمیایی / گندزدا .

    تصفیه ی فاضلاب

    فاضلاب واحدهای صنایع شیلاتی به خصوص واحدهایی كه در فرآورش محصول از مقادیر زیادی آب استفاده می شود – مانند كارخانه های تولید سوریمی / كنسرو ماهی – دارای مقدار زیادی خون ، چربی ، پروتیین و غیره است . BOD و COD فاضلاب این كارخانه ها بسیار بالا است و برای كاهش آن ها اقدام های مناسبی را باید انجام دا د. اوزون قادر است همرا با دیگر روش های فیزیكی و شیمیایی ، فاضلاب واحدهای صنایع شیلاتی را به راحتی تصفیه كند .

    كاربرد اوزون در آبزی پروری

    اوزون نقش مهمی در جلوگیری وحذف بیماری های ماهی در سامانه های پرورش آبزیان دارد . این ماده باعث گندزدایی و اكسایش آلاینده های موجود در آب می شود . اوزون باعث نابودی ویروس ها ، باكتری ها، قارچ ها و پروتوزوآ می شود . این ماده در مقابله با استرپتوكوكوس های موجود در محیط پرورش اثر بسیار خوبی دارد . مطالعه یی كه در این زمینه انجام شد حاكی است كه در پرورش آبزیان استفاده از اوزون می تواند تعداد شمارش باكتری ها را از ۲.۸۰۰.۰۰۰ به ۹۰.۰۰۰ كاهش دهد . همچنین استفاده از اوزون موجب افزایش رشد ماهی و كاهش استفاده از داروها و آنتی بیوتیك ها در آبزی پروری می شود برای دست یابی به بالاترین حد بازماندگی در مراكز تكثیر ماهی / میگو آب ورودی باید تمیز و عاری از میكروارگانیسم ها و دیگر آلودگی ها باشد .اوزون باعث سترون سازی آب ورودی به هچری ها شده موجب افزایش درصد بازماندگی و حذف مواد شیمیایی برای آماده سازی آب می شود . اوزون همچنین می تواند مقدار اكسیژن حل شده در آب را افزایش دهد و در مقایسه با كلر كه برای حیات ماهی مشكل آفرین است مخاطره یی را در بر ندارد .در پرورش میگو اوزون باعث حذف ویبریوها – كه عامل بیماری در پرورش میگو هستند می شود . آب اوزون زده شده ی دریا سبب سالم ماندن میگوی پرورشی می شود .در تحقیقی كه توسط بولاك و همكاران(Bullak . et al) انجام شد حاكی از آن است كه استفاده از ۲۵ گرم اوزون در كیلوگرم غذای ماهی موجب بهبود كیفیت آب ، كارایی بهتر فیلترها ، كاهش بیماری آبششی ماهی ، كاهش مرگ و میر و كن كردن نیازهای شیمیایی برای كنترل BOD در سامانه ی مدار بسته ی پرورش قزل آلا شده است .

    اوزون جایگزین بسیار مناسبی برای مالاشیت گرین كه یك ماده ی شیمیایی غیر مجاز است می باشد.

    مزایای استفاده از اوزون در آبزی پروری

    كاربرد اوزون در آبزی پروری امتیازهای زیر را در بر دارد :

    ۱. بهبود كیفیت آب ؛

    ۲. افزایش مقدار رشد ؛

    ۳. كاهش بیماری ها و حذف مواد شیمیایی و داروها ؛

    ۴. بی خطر بودن برای ماهی / میگو ؛

    ۵. افزایش اكسیژن محلول در آب ؛

    ۶. نابود كردن اجرام خارجی ؛

    ۷. انعقاد اجرام كلوییدی ۱ ۳۰ میكرون و جداسازی آن ها در بیوفیلترها ،

    ۸. جداسازی نیتریت در سامانه های مداربسته از طرق اكسایش آن .

    ایمنی اوزون

    اوزون در غلظت های پایین نیز سمی است . این گاز در غلظت های بالا به ریه آسیب جدی می رساند. از این رو در جایگاه های تولید اوزون مقررات ایمنی باید جدی گرفته شود . مقدار اوزون در محیط كار بسته باید كم تر از ۰.۲ ppm در یك دوره ی ۱۵ دقیقه یی باشد .برای حفاظت از كارگران باید از دستگاه های هشداردهنده و مراقبتی در جایگاه های تولید اوزون استفاده كرد . تهویه ی محل تولید اوزون نیز از اهمیت زیادی برخوردار است . كارگران یا متصدیان دستگاه قبل از ورود به محوطه ی تولید باید از تهویه ی محل ، پیش از ورود مطمین شوند .

    نویسنده: غلامرضا شویك لو / كارشناس فرآوری و كنترل كیفیت مواد غذایی



    منابع :



    ۱ http://www.fisheries.nsw.gov.au

    ۲ http://www.nutech oz.com

    ۳ – http://www.Ozoneapplication.com

    ۴ http://www.ozonesafefood.com

    ۵ – http://www.ozonia.com

    ۶ – http://www.ozone.co.uk

    ۷ http://www.lift.confex.com

    پایگاه اطلاع رسانی شیلات ایران
    همه ی ما به نفرت نیاز داریم تا عشق را بشناسیم.نفرت فقط هنگامی قدرت پیدا می كند كه سركوب یا نفی شود،اما اگر نور آگاهي به آن بتابد به انگيزه اي تبديل مي شود تا فرد با آن،حقيقت دروني خود را يابد.


    ...تلخ تر از خود جدايی ها...
    ...آنجايی است كه بعدها آن دو نفر مدام بايد وانمود كنند...
    ...كه چيزی بينشان نبوده...
    ...كه هيچ اتفاقی نيفتاده...
    ...كه از همديگر هيچ خاطره ای ندارند...




    تالار كشاورزی بهترین مرجع مطالب برای دانشجویان عزیز

    میز لپ تاپ میز تحریر
  2. Top | #2

    • کاربر جــــــــدید
    • تاریخ عضویت
      18-Oct-2012
    • رشته تحصیلی
      adghj
    • پست‌ها
      1
    • سپاس
      0
    • 0 تشکر در 0 پست
    • قدرت امتیاز دهی
      0
    • امتیاز
      10

    پیش فرض پاسخ: اوزون و کاربردهای آن در صنایع شیلات

    مرسی ...
    مطلب مفیدی بود...

اطلاعات تاپیک

کاربران حاضر در این تاپیک

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این تاپیک هستند. (0 عضو و 1 مهمان)

برچسب ‌ها

این مطلب را به اشتراک بگذارید

قوانین ارسال

  • شما نمی‌توانید تاپیک جدید ارسال کنید.
  • شما قادر به ارسال پاسخ نیستید .
  • شما نمی‌توانید فایل ارسال کنید.
  • شما نمی‌توانید پست ‌های خود را ویرایش کنید.
  •  
دانشجو در شبکه های اجتماعی
افتخارات دانشجو
لینک ها
   
سایت برگزیده مردمی در چهارمین و پنجمین جشنواره وب ایران
سایت برگزیده مردمی در چهارمین و پنجمین جشنواره وب ایران
به دانشجو امتیاز دهید:

آپلود مستقیم عکس در آپلودسنتر عکس دانشجو

توجه داشته باشید که عکس ها فقط در سایت دانشجو قابل نمایش می باشند.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1