مدرسان شریف ۹۳
سایت علمی دانشجویان ایران
دانـلـود مقـالات آی اس آی 
از تـمامـی پـایـگـاه های آنـلایــن، بـه سـادگـی!
موسسه پژوهش یادبرگ
در حال نمایش 1 تا 8 از مجموع 8
نمودار محبوبترین‌‌ها2پسندیده شده
  • 1 ارسال‌کننده sinsinate
  • 1 ارسال‌کننده sinsinate

تاپیک: روشهای نمونه برداری

  1. Top | #1

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    اشاره روشهای نمونه برداری

    در مورد تمام فرآورده‏هاي كشاورزي بسته بندي شده كه مصرف غذايي دارند مي‏تواند مورد استفاده قرار گيرد .

    تعاريف

    قلم Item:
    هر يك از بسته‏هاي تشكيل دهنده بهر را قلم نامند .

    بهر Lat ( پخت Batch):
    مقدار معيني از كالاست كه در يك مرحله توليد شده باشد .

    تعداد بهر Size-Lat
    تعداد اقلامي از فرآورده كه يك بهر را تشكيل مي‏دهد تعداد آن ناميده كه آن را با N نشان مي‏دهند .

    محموله Consignment
    مقداري از يك كالا است كه طبق توافق در يك نوبت تحويل مي‏گردد . محموله ممكن است يك يا چند بهر و يا قسمتهايي از يك بهر باشد .

    نمونه Sample
    عبارتست از يك يا چند قلم از كالاي برداشته شده از بهر يا محموله

    حجم نمونه Size-Sample
    عبارتست از تعداد بسته‏هاي تشكيل دهنده نمونه كه آن را با n نشان مي‏دهند .

    عيب يا نقص Defect
    هر گونه عدم تطابق ويژگيهاي يك فرآورده با مشخصات تعيين شده آن در استاندارد مربوطه را عيب يا نقص گويند .

    معيوب يا نقص دار Defective
    يك قلم از فرآورده را كه داراي يك و يا چند عيب باشد معيوب يا نقص دار گويند .

    عيب يا نقص بحراني Critical Defect
    عيب يا نقصي است كه وجود آن در يك فرآورده سلامتي مصرف كننده را تهديد نموده و يا باعث ضرر و زيانهاي ديگري براي مصرف كننده , توزيع كننده و يا توليد كننده گردد .

    عيب يا نقص اساسي Major Defect ( عمده :)
    عيب يا نقصي است كه درجه اهميت آن كمتر از عيب بحراني بوده ولي وجود آن ممكن است موجب غير قابل استفاده شدن محصول گردد .

    عيب يا نقص جزئي Minor Defect
    عيب يا نقصي است كه ضرري براي سلامت مصرف كننده نداشته ولي ارزش اقتصادي كالا را كاهش مي‏دهد .

    عدد پذيرش Acceptance Number
    حداكثر اقلام معيوب قابل اغماض در نمونه را كه به منظور رد يا قبول بهر يا محموله نمونه برداري شده است عدد پذيرش گويند و آن را با علامت C نشان مي‏دهند .

    سطح كيفيت قابل پذيرش (:AQL) Acceptance Quality Level (AQL)
    عبارتست از درصد اقلام نقص داري كه بين مصرف كننده و توليد كننده به توافق رسيده باشد و آن را با علامت AGL نشان مي‏دهند .

    بهر ايستا ساكن
    عبارتست از بسته‏هايي كه در محلي چيده و يا انباشته شده باشد .

    بهر پويا در حال حركت
    عبارتست از بسته‏هاي مورد نمونه برداري كه در حال حركت باشد .


  2. 2 کاربر از sinsinate برای پست مفید تشکر نموده اند:


  3. Top | #2

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    پیش فرض پاسخ: روشهای نمونه برداری

    بند الف)نمونه برداري
    معمولا نمونه برداري از بهر يا محموله در يكي از دو حالت زير انجام مي‏گيرد :
    1-بهر بسته بندي شده ايستا ( ساكن :)
    كه ممكن است به دو صورت منظم و يا نامنظم انباشته شده باشد :
    الف)بهر بسته بندي شده ايستا كه به طور منظم چيده شده باشد :
    ابتدا تعداد نمونه (n) كه بايد با توجه به حجم يا تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله و يا وزن خالص هر بسته برداشته شود طبق جداول نمونه برداري ( شماره 1 تا 6) تعيين مي‏شود .
    براي اين كه هر يك از بسته‏هاي موجود در بهر بتوانند با شانس برابر قلمي از حجم يا تعداد نمونه را تشكيل دهد . لازم است ابتدا با استفاده از جداول اعداد تصادفي ( نمونه‏اي از اين جداول در پيوست آمده است ) (n) عدد تصادفي را تعيين و يادداشت كرده و اين اعداد را به روش صعودي يا نزولي مرتب نموده سپس بسته‏هاي موجود در بهر را شماره گذاري نموده و آن بسته‏هايي را كه شماره آنها مطابق با اعداد به دست آمده از جداول اعداد تصادفي مي‏باشد از بهر خارج نموده تا نمونه‏اي به حجم (n) بسته تشكيل شود .
    يادآوري 1- هنگامي كه بسته‏هاي كوچكتر در بسته‏هاي بزرگ مانند كارتن , بسته , جعبه و نظاير آن بسته بندي شده باشند جهت سهولت كار ابتدا به جدول بسته‏هاي بزرگ ( جداول شماره 5 و 6) مراجعه كرده و پس از تعيين تعداد نمونه (n) بسته‏هاي بزرگ را برداشت نموده سپس به تعداد مورد نياز از بسته‏هاي كوچك موجود در داخل بسته‏هاي بزرگ را به طور تصادفي به نحوي برداشت نمائيد كه وزن مجموع بسته‏هاي كوچك برداشته شده از يك بسته بزرگ نمونه در حدود يك كيلوگرم گردد .
    مثال : الف - حالت اول - هنگامي كه بسته‏ها كوچك و مستقل باشند :
    يك بهر به حجم يا تعداد 18000 بسته نيم كيلوئي مواد غذايي در محلي به صورت منظم و ثابت قرار گرفته , در نظر است تعداد نمونه‏هاي لازم براي قبولي يا عدم قبولي بهر تعيين و به صورت تصادفي برداشت گردد . با مراجعه به جدول نمونه برداري شماره 3 تعداد نمونه لازم برابر 13 بسته مي‏گردد . براي به دست آوردن عدد تصادفي مداد يا خودكار را به صورت اتفاقي روي جدول اعداد تصادفي قرار داده و عدد به دست آمده را يادداشت كنيد . اولين مورد مثلا عدد 45318 به دست آمده است ( اين عدد در رديف 17 و ستون 25 - 21 جدول اعداد تصادفي است ) با توجه به اين كه نزديك به 50 درصد از اعداد بين 1 تا 18000 را اعداد چهار رقمي و 44 درصد 5 رقمي و 6 درصد اعداد را يك , دو و سه رقمي تشكيل مي‏دهند و شانس به دست آوردن اعداد چهار رقمي و اعداد 5 رقمي طبيعتأ بيشتر از اعداد يك دو و سه رقمي است لذا يكبار چهار رقم صحيح از سمت چپ و بار ديگر 5 رقم صحيح از سمت چپ اعداد به دست آمده از جدول اعداد تصادفي را در نظر گرفته و عدد 45318 را به عنوان اولين عدد تصادفي يادداشت نمائيد .
    سپس به طور ثابت سمت چپ يا راست يا بالا و پايين جدول رفته و اعداد مساوي يا كوچكتر از 18000 ( اعداد 5, 4, 3, 2 و يك رقمي ) را به ترتيب فوق يادداشت كنيد . بدين ترتيب اعداد مورد نظر عبارتند از :
    4531 2115 1438 30 17727 3503 4323 12800
    13740 689 16868 2550 402
    كه اگر آنها را به روش صعودي مرتب كنيم به شرح زير خواهند شد :
    4531 4323 3503 2115 1438 689 402 30
    17727 16868 13740 12800 12550
    در اين موقع بسته‏هاي موجود در بهر را كه با اعداد فوق مطابقت دارند از بهر خارج نموده تا نمونه‏اي به تعداد 13 بسته به دست آيد .
    ب - حالت دوم : هنگامي كه بسته‏ها بزرگ ولي حاوي بسته‏هاي كوچك باشند :
    در بيشتر مواقع بسته‏هاي كوچك داخل بسته‏هاي بزرگ قرار دارند براي مثال اگر هر 24 عدد از بسته‏هاي نيم كيلوئي مورد نظر در مثال حالت اول در يك جعبه يا كارتن قرار گرفته باشند و عملا بهر مورد نظر حاوي 750 جعبه يا كارتن هر يك به وزن حدود 12 كيلوگرم باشد با مراجعه به جدول نمونه برداري شماره 5 تعداد جعبه يا كارتني كه بايد برداشت شود 6 عدد مي‏گردد . با استفاده از جداول اعداد تصادفي اعداد زير به دست مي‏آيد . البته اين اعداد بين 1 تا 750 بوده و نزديك به 90 درصد آنها سه رقمي مي‏باشد به عبارت ديگر از 6 عدد تصادفي مورد نظر 5 عدد سه رقمي و يك عدد دو رقمي و يا يك عدد يك رقمي است .
    اين اعداد عبارتند از :
    453 223 80 211 143 537
    كه اگر آنها را به روش صعودي مرتب كنيم عبارت خواهند بود از :
    537 453 223 221 143 80
    در اين موقع جعبه‏ها يا كارتنهايي را كه با اعداد فوق مطابقت دارند از بهر خارج نموده و اقدامات بعدي را طبق بند ج عمل نمايند .
    پ - حالت سوم - هنگامي كه بسته‏هاي بزرگ فاقد بسته‏ هاي كوچك باشند :
    در اين حالت عينأ مانند حالت دوم عمل نموده با اين تفاوت كه عين نمونه‏ها به آزمايشگاه ارسال مي‏گردد .
    يادآوري 2- در مواردي كه نياز به تمام محتوي هر بسته براي آزمايش نباشد و در عين حال حمل تمامي نمونه‏ها با اشكال مواجه مي‏شود مي‏توان طبق بند ج عمل نمود .
    ب) كالاي بسته بندي شده ايستا كه بطور نامنظم چيده شده باشد :
    تعيين n بسته از بهر يا محموله‏اي به تعداد N بسته عينأ مطابق با بهر بسته بندي شده ايستا مي‏باشد با اين تفاوت كه به علت نامنظم بودن نحوه قرار گرفتن بسته‏ها لازم است تعداد بخشهاي لازم براي نمونه برداري را از طريق تقسيم N به n به دست آورده آنگاه كل بهر مورد نظر را به طور تقريبي به تعداد بخشهاي حتي‏المقدور مساوي تقسيم نمود سپس از هر بخش يك بسته را ( بزرگ يا كوچك ) به صورت تصادفي برداشت كرد .
    مثال - هرگاه بهري شامل 750 جعبه يا كارتن 12 كيلوگرمي به صورت نامنظم و به هم ريخته در محلي انباشته شده باشد ابتدا با توجه به وزن هر بسته و تعداد بسته‏هاي موجود در بهر به جدول نمونه برداري ( شماره 5) مراجعه و ملاحظه مي‏گردد كه بايد تعداد 6 بسته (6=n) به عنوان نمونه برداشته شود در اين حالت بهر مورد نظر را به تعداد 6 قسمت حتي‏المقدور مساوي تقسيم و از هر قسمت يك بسته به صورت تصادفي برداشت مي‏گردد .
    يادآوري - در صورتي كه تعداد بسته‏هاي موجود در يك بهر نامنظم و در هم ريخته معلوم نباشد با تقسيم تقريبي حجم توده بسته‏ها به حجم يك بسته تعداد تقريبي بسته‏هاي موجود در بهر به دست خواهد آمد .
    2- موقعي كه بسته‏هاي مورد نظر براي نمونه برداري پويا ( در حال حركت ) باشد :
    اين حالت مي‏تواند شامل موارد مختلفي از قبيل نمونه برداري از كالا بلافاصله پس از بسته بندي و يا قبل از انباشته شدن در انبار و وسائل نقليه و يا حين انتقال به انبار و يا بارگيري در وسائل نقليه و يا خروج از انبار و يا وسائل نقليه و نظاير آن به دو صورت زير انجام گيرد :
    الف) در صورتي كه حركت بسته‏ها مستمر و يكنواخت باشد :

    زمان لازم برداشت هر نمونه (t) از طريق فرمول زیر به دست مي‏آيد كه در آن :


    T = زمان لازم براي بسته بندي كل بهر ( برحسب ساعت , دقيقه )
    n = عبارتست از تعداد نمونه لازم براي آزمون و داوري با توجه به تعداد كل بسته‏هاي موجود در بهر و وزن هر يك از بسته‏ ها كه در جداول نمونه برداري مربوطه شماره (1 تا 6) توضيحات لازم درباره آن داده شده است .
    مثال - در يك كارخانه مواد غذائي كه به توليد بسته‏هاي نيم كيلوئي مواد غذائي ( مثلا كنسرو لوبيا چيتي ) مي‏پردازد ماشين اتيكت زني در هر شيفت توليد 18000 بسته اتيكت مي‏زند . هرگاه اين تعداد بسته را كه در مدت 6/5 ساعت اتيكت زده شده و به طور يكنواخت و مستمر به قسمت كارتن شدن حركت مي‏نمايد يك بهر در نظر بگيريم براي تعيين تعداد نمونه لازم از اين بهر با توجه به وزن هر بسته به جدول نمونه برداري ( شماره 3) مراجعه و ملاحظه مي‏شود كه براي بازرسي 18000 نمونه لازم است تعداد 13 نمونه از بهر مورد نظر برداشت شود . بدين ترتيب زمان بين دو نمونه برداري از طريق فرمول داده شده محاسبه مي‏گردد .

    t = در مثال فوق برابر است با :


    =30

    به عبارت روشن‏تر براي به دست آوردن 13 نمونه كاملا تصادفي از بهر مورد مثال لازم است هر 30 دقيقه يكبار يك بسته نيم كيلوئي به عنوان نمونه از روي نوار نقاله برداشته شود .
    هرگاه قرار باشد كه در هر جعبه يا كارتن تعداد 24 بسته نيم كيلوئي قرار گيرد در اين حالت از 750 عدد جعبه يا كارتن 18000 بسته نيم كيلوئي به طور مستمر و يكنواخت روي نوار نقاله‏اي در حركت باشد نمونه برداري انجام پذيرد با مراجعه به جدول نمونه برداري ( شماره 5) مشخص مي‏گردد كه 6 بسته بايستي برداشت گردد .
    اگر زمان انتقال 750 جعبه يا كارتن روي نوار , نقاله معادل 6 ساعت باشد فاصله زماني برداشت كارتنهاي نمونه برابر است با :



    بعارت ديگر هر 60 دقيقه يكبار لازم است يك جعبه كارتن به عنوان نمونه برداشته شود .
    ب) در صورتي كه حركت بسته‏ ها مستمر و يكنواخت نباشد :
    در اين حالت لازم است به جاي محاسبه فاصله زماني فاصله شمارشي بين نمونه‏هاي بسته‏ها ملاك عمل قرار گيرد . فاصله شمارشي بين نمونه‏ها از طريق فرمول زير به دست مي‏آيد :



    كه در آن :
    فاصله شمارش بين نمونه‏ها
    N = تعداد بسته‏هاي موجود در بهر
    n = تعداد نمونه كه بايد برداشته شود .
    مثال - اگر قرار باشد مثلا از 15600 بسته نيم كيلوئي كه به طور نامنظم به قسمت كارتن شدن در حال حركت باشد نمونه برداري گردد در اين صورت با مراجعه به جدول نمونه برداري ( شماره 3) ملاحظه مي‏شود كه تعداد نمونه لازم 13 عدد مي‏گردد . در اين حالت فاصله شمارش بين نمونه‏ها از فرمول زير به دست مي‏آيد .


    با بيان واضح‏تر براي به دست آوردن 13 عدد نمونه تصادفي از كل بهر لازم است از هر 1200 عدد بسته مواد غذايي در حال حركت يك بسته نيم كيلوئي برداشت گردد .
    اگر قرار باشد كه 15600 بسته نيم كيلوئي فوق در 650 جعبه يا كارتن 24 تائي بسته بندي و به طور نامنظم به قسمت بعدي ارسال شود براي به دست آوردن تعداد نمونه عينأ مانند حالت قبل به جدول نمونه برداري ( شماره 5) مراجعه ملاحظه مي‏شود كه تعداد نمونه لازم 6 عدد مي‏باشد . در اين حالت نيز فاصله شمارشي بين نمونه‏ها از فرمول زير به دست مي‏آيد



    به اين ترتيب از هر 108 جعبه يا كارتني كه بسته بندي و به قسمت بعدي ارسال مي‏گردد يك جعبه يا كارتن به عنوان نمونه برداشت مي‏گردد
    آخرین ویرایش توسط sinsinate در تاریخ 2012-Feb-20 انجام شده است


  4. کاربر زیر از sinsinate برای پست مفید تشکر نموده است:


  5. Top | #3

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    پیش فرض پاسخ: روشهای نمونه برداری

    بند ب) روش تهيه و تنظيم جداول نمونه برداري
    جداول شماره 1 تا 6 با استفاده از جدول توزيع پواسان و با احتساب حدود 95 درصد احتمال قبولي براي سطح كيفيت قابل پذيرش 6/5 = AQL كه در حال حاضر در سطح بين‏المللي معمولا به عنوان سطح كيفيت قابل پذيرش در نظر گرفته مي‏شود براي بسته بنديهايي كه وزن خالص آنها تا 250 كيلوگرم مي‏باشد تنظيم شده است . لازم به يادآوري است برحسب اهميت كاربرد فرآورده و همچنين نوع مشخصات كيفي از نقطه نظر نقايص بحراني و عمده و جزئي ) مورد كنترل مي‏توان از سطوح كيفيت قابل پذيرش ديگري براي ارزيابي كيفيت بهر يا محموله مورد بررسي استفاده نمود . بدين معني كه براي كنترل و بازرسي دقيق‏تر و محدودتر بايد از سطوح كيفيت قابل پذيرش كوچكتر براي مثال 4 = AQL يا 2/5 = AQL و غيره و براي كنترل در سطح بازتر و قابل گذشت‏تر از سطوح كيفيت قابل پذيرش بزرگتر براي مثال 7/5 = AQL يا 8/5 = AQL و غيره استفاده كرد .
    در هر صورت براي برآورد نمودن اين منظور مي‏توان به يكي از دو طريق ذيل نيز عمل نمود :
    با توجه به نوع فرآورده و اهميت مشخصه‏هاي كيفي ( در رابطه با نقايص بحراني , عمده و جزئي ) سطح كيفيت قابل پذيرش و درصد احتمال قبولي مورد توافق و مناسب را تعيين نموده و سپس با استفاده از جدول توزيع پواسان و روابط ذكر شده حجم نمونه و اعداد پذيرش را محاسبه كرد .
    در صورتي كه بخواهيم از جدول ذكر شده ( بدون انجام محاسبات ) استفاده نمائيم با توجه به نوع فرآورده و مشخصات كيفي مورد كنترل هنگامي كه دقت و محدوديت بيشتر در نظر باشد مي‏توان اعداد پذيرش ذكر شده در جداول را به يك رديف بالاتر انتقال داد . براي مثال نمونه‏هايي به حجم 13 و 21 و 30 كه به ترتيب اعداد پذيرش مقابل آنها 2, 3 و 4 مي‏باشند مي‏توان براي هر يك به ترتيب اعداد پذيرش يك رديف بالاتر يعني 1, 2 و 3 را در نظر گرفت .
    توجه: بايد توجه داشت كه اعداد پذيرش مذكور در جداول شماره 1 تا 6 در مورد طرحهاي نمونه برداري يك كلاسه قابل اجرا است . منظور از طرحهاي يك كلاسه , طرحهايي هستند كه در آن يك عدد به عنوان حد مجاز در مورد فاكتور مورد نظر داده شده است . بديهي است در مورد طرحهاي نمونه برداري دو كلاسه كه در آنها دو حد مجاز m و M در نظر گرفته مي‏شود . اعداد پذيرش نيز متفاوت مي‏باشند .

    جدول شماره 1: نمونه برداري از بهره‏هايي كه وزن خالص هر بسته آن حداكثر تا 40 گرم باشد .


    در صورتي كه تعداد بسته‏هاي موجود در بهر بيش از 528000 عدد باشد آن را به واحدهاي كوچكتر ( حداكثر 528000 عددي ) تقسيم كرده سپس از هر واحد جداگانه نمونه برداري نمايند .
    جدول شماره 2: نمونه برداري از بهرهايي كه وزن خالص هر بسته آن بيش از 40 گرم و حداكثر تا 200 گرم باشد .


    در صورتي كه تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله بيش از 537600 عدد باشد آن را به واحدهاي كوچكتر ( حداكثر تا 537600 عددي ) تقسيم كرده و سپس از هر واحد جداگانه نمونه برداري نمائيد .
    جدول شماره 3 - نمونه برداري از بهرهائي كه وزن خالص هر بسته آن بيش از 200 گرم و حداكثر تا يك كيلوگرم باشد .


    در صورتي كه تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله بيش از 468000 عدد باشد آن را به واحدهاي كوچكتر ( حداكثر تا 468000 عدد ) تقسيم كرده و سپس از هر واحد جداگانه نمونه برداري نمائيد .
    جدول شماره 4: نمونه برداري از بهرهايي كه وزن خالص هر بسته آن بيش از يك كيلوگرم و حداكثر تا پنج كيلوگرم باشد .


    در صورتي كه تعداد بسته‏هاي موجود در بهر بيش از 234000 عدد باشد آن را به واحدهاي كوچكتر ( حداكثر 234000 عددي ) تقسيم كرده و سپس از هر واحد جداگانه نمونه برداري نمائيد .
    جدول شماره 5 - نمونه برداري از بهرهائي كه وزن خالص هر بسته آن بيش از 5 كيلوگرم و حداكثر تا 25 كيلوگرم باشد .


    در صورتي كه تعداد بسته‏هاي موجود در بهر بيش از 117000 عدد باشد آن را به واحدهاي كوچكتر ( حداكثر تا 117000 عددي ) تقسيم كرده و سپس از هر واحد جداگانه نمونه برداري نمائيد .
    جدول شماره 6: نمونه برداري از بهرهايي كه وزن خالص هر بسته آن بيش از 25 كيلوگرم و حداكثر تا 250 كيلوگرم باشد .


    در صورتي كه تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله بيش از 46800 عدد باشد آن را به واحدهاي كوچكتر ( حداكثر تا 46800 عددي ) تقسيم كرده و سپس از هر واحد جداگانه نمونه برداري نمائيد .


  6. کاربر زیر از sinsinate برای پست مفید تشکر نموده است:


  7. Top | #4

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    پیش فرض پاسخ: روشهای نمونه برداری

    بند ج) حمل نمونه به آزمايشگاه
    اصل كلي بر اين است كه تمام بسته‏هاي نمونه برداري شده عينأ جهت انجام آزمايشهاي مربوطه به آزمايشگاه فرستاده شود ولي در مورد آزمايشهايي كه روي محتواي بسته‏ها انجام مي‏گيرد در صورتي كه تمام محتواي يك بسته براي انجام آزمايشهاي لازم مورد نياز نباشد و فقط بخشي از آن براي انجام منظور كفايت نمايد و حمل عين بسته‏هاي نمونه برداري شده به آزمايشگاه به دليل زيادي حجم يا وزن آن ميسر نبوده يا با اشكالاتي همراه باشد مي‏توان ابتدا بسته‏ها را از لحاظ تطبيق مشخصات ظاهري آن با استاندارد در محل بررسي كرده و گزارش مشخصات هر بسته را جداگانه يادداشت نمود سپس به يكي از صور زير عمل نمود .
    الف)اگر بسته‏هاي نمونه برداري شده حاوي چندين بسته كوچك بوده و محتوي يك بسته كوچك براي انجام آزمايشهاي لازم طبق روشهاي آزمون داده شده در استاندارد مربوطه كفايت نمايد مي‏توان از هر يك از بسته‏هاي بزرگ يك بسته كوچك را به طور تصادفي برداشته و روي آن برچسبي شامل اطلاعات لازم نصب و به آزمايشگاه ارسال نمود .
    ب) اگر محتواي يك بسته كوچك موجود در بسته بزرگ براي انجام آزمايشهاي لازم كفايت نكند مي‏توان به جاي يك بسته تعداد بيشتري از بسته‏هاي كوچك را كه جمع محتواي آنها براي انجام آزمايشها كافي باشد برحسب تصادف از هر بسته بزرگ برداشت و بسته‏هاي كوچك برداشته شده از يك بسته بزرگ را در ظرف جداگانه‏اي قرار داده به عنوان نمونه آن بسته بزرگ پس از نصب برچسب لازم به آزمايشگاه ارسال نمود . در مواردي كه حاصل تقسيم مقدار نمونه مورد لزوم براي آزمايش به محتوي بسته كوچك عدد صحيح نباشد لازم است به جاي قسمتي از بسته يك بسته كامل برداشت شود .
    چنانچه بسته بزرگ فاقد بسته‏هاي كوچك در درون خود باشد بسته‏ها را يك به يك بار نموده و از محتواي هر بسته به مقداري كه در استاندارد مربوطه براي انجام آزمايشها مشخص شده با تقريب اضافي نمونه برداري سپس نمونه برداشته شده از هر بسته را در ظرف مناسبي قرار مي‏دهند . براي نمونه برداري از داخل اين گونه بسته‏ها بايد از وسايل نمونه برداري متناسب با محتواي بسته‏ها ( جامد , مايع , خميري , دانه و غيره ) استفاده كرد و نمونه‏هاي برداشته شده را در ظروفي ريخت و حمل نمود كه نمونه را به خوبي حفظ كرده و موجب هيچ گونه تغييري در كيفيت آن نشود .
    يادآوري 1- گزارش مشخصات ظاهري هر يك از بسته‏هاي اصلي و محتوي آنها بايد همراه بسته كوچكتر يا نمونه برداشته شده از آن بسته به آزمايشگاه ارسال گردد .
    يادآوري 2- مازاد كالاي بسته بندي شده اعم از اينكه اين مازاد در محل نمونه برداري يا در آزمايشگاه حاصل شده باشد در صورتي كه قابليت مصرف داشته باشد بايد به صاحب كالا مسترد گردد .
    CASSIATORA پسندیده است!


  8. کاربر زیر از sinsinate برای پست مفید تشکر نموده است:


  9. Top | #5

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    پیش فرض پاسخ: روشهای نمونه برداری

    بند د) گزارش نمونه برداري
    1- نوع فرآورده
    2- نام صاحب فرآورده
    3- تاريخ و ساعت نمونه برداري
    4- نشاني محل نمونه برداري
    5- مكان نمونه برداري
    6- وضعيت كالا در هنگام نمونه برداري
    6-1- در وضعيت ايستا ( ساكن )
    6-2- در وضعيت پويا ( در حال حركت )
    7- ساير مشخصات در تعيين وضعيت نمونه برداري
    8- مشخصات عمومي فرآورده مورد نمونه برداري
    8-1- تعداد كل بسته موجود در بهر
    8-2- وزن هر بسته
    8-3- شماره سري
    8-4- نوع بسته بندي
    8-5- تعداد بسته‏هاي كوچك هر بسته ( در صورتي كه بسته‏ هاي موجود در بهر خود حاوي بسته‏ هاي كوچكتر باشند . )
    9- تعداد نمونه برداشته بشده
    10- هر گونه مشاهداتي كه بتواند در قضاوت نهايي مؤثر باشد . اظهار نظر در مورد خصوصيات بسته‏هاي كوچك حاوي بسته‏ هاي بزرگ
    11- نام و امضأ نمونه بردار
    12- نام و امضأ صاحب فرآورده و يا نماينده او
    13- توضيحات
    CASSIATORA پسندیده است!


  10. کاربر زیر از sinsinate برای پست مفید تشکر نموده است:


  11. Top | #6

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    پیش فرض پاسخ: روشهای نمونه برداری

    توضيح درباره جداول نحوه نمونه برداري در رابطه با اعداد پذيرش و حجم بهر يا محموله
    براي تدوين جدول شماره 3 نحوه نمونه برداري ( كه مبناي محاسبه ساير جداول نيز مي‏باشد ) ابتدا اعداد پذيرش C را كه حداكثر تعداد بسته‏هاي معيوب قابل اغماض در نمونه مي‏باشد از صفر تا 9 مبناي عمل قرار داده و براساس اين اعداد پذيرش حجم نمونه (n) يا به عبارت ديگر تعداد بسته‏هايي كه متناسب با حجم بهر يا محموله بايد به عنوان نمونه برداشته شود تا پس از آزمايش در 95 درصد از موارد بهر يا محموله در سطح كيفيت مورد نظر شانس قبولي داشته باشد با استفاده از جدول پواسان براي سطح كيفيت معادل 6/5 = AQL محاسبه شده است .
    براي مثال هرگاه 2 = C باشد با توجه به جدول پواسان براي 95 درصد احتمال قبولي خواهد بود كه با محاسبه خواهيم داشت =12.8

    چون تعداد بسته‏هايي كه نمونه برداري مي‏شود بايد عدد كامل يا روند باشد و به عبارت ديگر بسته بايد به طور كامل به عنوان نمونه برداشته شود لذا به جاي عدد 12/8 عدد 13 ذكر شده است . با اين توضيح كه اصولا اگر به جاي كسر بسته يك بسته كامل برداشته شود دقت نتيجه‏گيري نيز بيشتر خواهد بود و در تمام موارد به جاي كسر بسته يك بسته كامل به حساب آمده است .
    ضمنأ چون پنج رديف اول اعداد محاسبه شده (n) از نظم خاص به شرح زير تبعيت مي‏كند :



    در محاسبه چهار عدد بعدي نيز با تبعيت از همين نظم اعداد زير كه با مختصر اختلافي داراي دقت بيشتري است به دست آمده است .



    به طور كلي هر چه تعداد نمونه بيشتري از بهر يا محموله برداشته شود و مورد آزمايش قرار گيرد نتايج حاصله دقيق‏تر خواهد بود ولي چون در عمل برداشتن تعداد زيادي نمونه و آزمايش جداگانه يك يك آنها مستلزم تحمل هزينه و صرف وقت زيادي مي‏باشد لذا با استفاده از منابع مختلفي كه در اختيار بود ( به خصوص نشريات كدكس ) و همچنين با توجه به اين كه معمولا در بسته‏هاي بزرگ تعدادي بسته كوچك وجود دارد كه شماره آن حداقل 6 و اكثرا ضريبي از 6 تا 12 ( جين يا دو جين ) مي‏باشد عدد 1200 كه معادل صد دو جين است براي تعيين (N) حجم بهر يا محموله‏اي كه بايد از آن نمونه برداري شود براساس فرمول زير مورد استفاده قرار گرفته است :
    تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله در هر رديف مساوي است با تعداد بسته‏هاي موجود در رديف قبلي به علاوه حاصل ضرب تعداد نمونه تعيين شده براي آن رديف (n) در عدد 1200 به اين ترتيب اعداد زير را خواهيم داشت :




    در جدول شماره 1 و 2 كه به ترتيب براي اوزان تا 40 گرم و فوق 40 تا 200 گرم تنظيم شده و اوزان مذكور 1/25 و 1/5 يك هزار گرم مي‏باشد با تبعيت از استانداردهاي بين‏المللي تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله به ترتيب 4 و 2 برابر بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله براي وزن فوق 200 تا يك هزار گرم ( جدول شماره 3) تعيين شده است .
    همين طور در جدول شماره 4 و 5 كه به ترتيب براي اوزان فوق يك تا پنج و فوق پنج تا بيست و پنج كيلوگرم تنظيم شده و اوزان مذكور 5 و 25 برابر يك كيلوگرم مي‏باشد با تبعيت از استاندارد بين‏المللي تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله به ترتيب1/2 و 1/4 تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله براي وزن فوق 200 تا 1000 گرم ( جدول شماره 3) تعيين شده است .
    در جدول شماره 6 كه براي وزن 25 تا 250 كيلوگرم تنظيم شده و نسبت وزن حداكثر به حداقل آن برخلاف ساير جداول به جاي 5 عدد 10 مي‏باشد تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله اين جدول از تقسيم تعداد بسته‏هاي موجود در بهر يا محموله از جدول شماره 3 به عدد 10(10-2/5*2*2) به دست آمده است .


  12. کاربر زیر از sinsinate برای پست مفید تشکر نموده است:


  13. Top | #7

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    پیش فرض پاسخ: روشهای نمونه برداری

    ضمیمه :جداول توزیع پواسون
    فایل پیوست شده فایل پیوست شده


  14. Top | #8

    • مدیر تالارصنایع غذایی
    • تاریخ عضویت
      19-Dec-2010
    • رشته تحصیلی
      FSTE
    • مقطع تحصیلی
      کارشناسی ارشد
    • محل سکونت
      تهران
    • پست‌ها
      2,816
    • سپاس
      7,743
    • 6,678 تشکر در 2,359 پست
    • نوشته های وبلاگ
      31
    • قدرت امتیاز دهی
      20
    • امتیاز
      3189

    پیش فرض پاسخ: روشهای نمونه برداری

    ضمیمه :جداول اعداد تصادفی
    فایل پیوست شده فایل پیوست شده


اطلاعات تاپیک

کاربران حاضر در این تاپیک

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این تاپیک هستند. (0 عضو و 1 مهمان)

این مطلب را به اشتراک بگذارید

قوانین ارسال

  • شما نمی‌توانید تاپیک جدید ارسال کنید.
  • شما قادر به ارسال پاسخ نیستید .
  • شما نمی‌توانید فایل ارسال کنید.
  • شما نمی‌توانید پست ‌های خود را ویرایش کنید.
  •  
دانشجو در شبکه های اجتماعی
افتخارات دانشجو
لینک ها
   
سایت برگزیده مردمی در چهارمین و پنجمین جشنواره وب ایران
سایت برگزیده مردمی در چهارمین و پنجمین جشنواره وب ایران
به دانشجو امتیاز دهید:

آپلود مستقیم عکس در آپلودسنتر عکس دانشجو

توجه داشته باشید که عکس ها فقط در سایت دانشجو قابل نمایش می باشند.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1