PDA

مشاهده نسخه کامل : سه تار

Stigmata
Jan-13-2008, 15:21
سلام
یه كم اطلاعات در مورد سه تار میخواستم .اگه كسی میدونه كمك كنه.
در مورد آموزش و ....همچنین قیمت و انواعش.
ممنون

Ahmad reza
Jan-13-2008, 15:32
ببخشید من یه خرده موسم خرابه برای همین ممكنه یه خرده دیر مطلب رو بزارم ولی قول میدم تایه ساعت دیگه

یه توضیحی در مورد این ساز داده باشم.

Ahmad reza
Jan-13-2008, 15:54
شكل ظاهری آن مانند تار است.با این تفاوت كه شكم سه تار یك قسمتی و به شكل گلابی و كوچكتر است.

سطح رویی كاسه ساز چوبی است.سه تارهای امروزی از چهار ساز تشكیل شده اند دسته سه تار از دسته تار

نازكتر است.سه تار فاقد((جعبه گوشی))است و از گوشی های چهار گانه آن دو عدد در جلوی انتهای دسته((سرساز))

و دو تای دیگر در سطح جانبی چپ((در هنگام نواختن در سطح بالایی))كار گذاشته اند.

تعداد دستان های سه تار در زمان حاضر,مانند تار 28 است.

سه تار با ناخن انگشت اشاره و گاهی همراه با انگشت وسطی دست راست نواخته میشود.به عبارت دیگر نوسان

دهنده یا مضراب سیمهای سه تار ناخن انگشتان نوازنده است.و به همین دلیل صدای این ساز ضعیف بوده و برای

تكنوازی در جلوی جمعیت و همنوازی در اركستر مناسب نیست.

چنین به نظر میرسد كه سه تار در زمان قدیم,سازی محلی بوده و در آن زمان سه سیم داشته است((كلمه سه تار هم

همین رو نشون میده))ولی بعد از گذشت سالها بر این ساز سیمی اضافه شده.

امیدوارم خوشتون اومده باشه.

ArasH
Jan-13-2008, 15:58
سه تار

شكل ظاهری آن مانند تار است. با این تفاوت كه شكم آن یك قسمتی، گلابی شكل و كوچكتر است، سطح رویی كاسه سه تار نیز چوبی است؛ سه تار امروزی چهار سیم دارد. خرك سه تار كوتاهتر از خرك تار بوده و دسته آن نیز ازدسته تار نازكتر است. سه تار فاقد «جعبه گوشی» است و گوشی های چهارگانه آن، دو عدد در سطح جلویی انتهای دسته (سرساز) و دوتای دیگر درسطح جانبی چپ (درهنگام نواختن درسطح بالایی) كار گذاشته شده اند.
تعداد دستان های سه تار در زمان حاضر، مانند تار ۲۸ است.
سه تار با ناخن انگشت اشاره (و گاه توأم با ناخن انگشت وسطی) دست راست نواخته می شود. به عبارت دیگر «مضراب» سه تار در واقع ناخن انگشتان نوازنده است. و به همین دلیل و به علل اكوستیكی دیگر، صدای این ساز ضعیف بوده، برای تكنوازی در جلوی جمعیت یا همنوازی در اركستر مناسب نیست.
چنین به نظر می رسد كه سه تار در قدیم، سازی محلی بوده و در آن زمان سه سیم داشته است (كلمه «سه تار» دلالت برهمین نكته می كند) ولی بعدها شهری شده و سیمی بر آن افزوده اند.

Ahmad reza
Jan-13-2008, 16:00
ا آرش من هم از اونجا این اطلاعات رو گرفتم البته با كمی تصرف و تلخیص نوشتم نمیدونم چرا زیادتر شد!!!

ArasH
Jan-13-2008, 16:03
سه‌تار

سه‌تار از سازهای مضرابی موسیقی ایرانی است که آنرا را معمولاً با مضراب نمی‌نوازند و با ناخن، زخمه می‌زنند.

سه‌تار و انواع سازهای شبیه به‌آن مانند دوتار و تنبور و چگور در نواحی مرکزی آسیا و خاورمیانه رواج داشته‌است. به نظر می‌رسد که سه‌تار از قرن چهارم رواج داشته‌است.

سه‌تار در گذشته سه سیم (تار) داشته و اکنون چهار سیم دارد(البته سیم سوم و چهارم آن نزدیک به هم قرار دارند و هم‌زمان نواخته می‌شوند و مجموعهٔ آندو رامعمولاً سیم «بم» مینامند). با گذشت زمان کسانی چون ابونصر فارابی، ابوعلی سینا، صفی الدین ارموی و از متأخران ابوالحسن خان صبا لزوم افزایش یک سیم دیگر (این سیم از نظر تاریخی سیم چهارم است ولی سیم سوم خوانده می‌شود) به این ساز را درک کرده و سه تارهای امروزی دارای چهار سیم هستند. سیم سوم سه تار به سیم مشتاق معروف است و به روایتی از ابوالحسن صبا این سیم را نخستین بار درویشی به نام مشتاق علیشاه به این ساز افزوده.

برخی از جمله عده‌ای از عرفا به آن «اوتار» نیز می‌گویند.

این ساز از بخش‌های زیر تشکیل شده:

* سیم‌ها:
o سیم یکم یا سیم سفید از فولاد
o سیم دوم یا سیم زرد از برنز
o سیم سوم یا سیم مشتاق یا زنگ که دقیقا هم جنس و هم اندازهٔ سیم یکم است
o سیم چهارم که آن هم زرد رنگ است و از دیگر سیمها قطورتر است.

* کاسه: از نظر ساختاری مانند کاسهٔ عود یا تنبور است ولی کوچک‌تر از آنها (درازای کاسه سه تار از ۲۶ تا۳۰ سانتی متر، پهنای آن به تناسب بین ۱۲ تا ۱۶ سانتی متر و ژرفایش نزدیک ۱۳ سانتی متر می‌باشد.). و معمولاً از چوب توت ساخته می‌شود.

* صفحه: روی کاسه جا دارد و دست راست نوازنده روی آن قرار می‌گیرد. صفحه دارای سوراخ‌هایی برای خروج صداست.

* دسته: درازای دسته ۴۰ تا ۴۸ سانتی متر و قسمتی که گوشی‌ها در آن تعبیه می‌شوند ۱۲ سانتی متر و پهنای دسته ۳ سانتی متر است.

* خرک

* سیم‌گیر: در بخش پایانی کاسه ساز ابزاری چوبین برای نگهداری سیم هاوجود دارد که عموماً سیم گیر خوانده می‌شود.

* شیطانک

* گوشی: سیم از یک طرف به سیم گیر در انتهای کاسه و از طرف دیگر به گوشی‌های کوک شونده در انتهای دسته ساز بسته می‌شوند. با پیچاندن گوشی‌ها ساز کوک می‌شود.

* پرده.

سه تار دارای صدایی مخملین و ظریف بوده از آنجاییکه که با کنار ناخن انگشت سبابه دست راست نواخته می‌شود، صدای ساز ارتباط مستقیمی با اعصاب و روان نوازنده پیدا می‌کند و از این رو سه تار را اغلب همدم اوقات تنهایی خوانده‌اند.

اغلب شنوندگان، ساز سه تار را دارای لحن و نوای غمگینی احساس می‌کنند، اما نوازندگان معاصر موسیقی ایرانی در تلاش برای توسعه موسیقی مدرن و نوی ایران، اثار زیبایی آفریده‌اند که با حال و هوایی که تا دو دهه پیش از این ساز تصور میشد کاملاً متفاوت است.

نوازندگان سه‌تار

نوازندگان پیشین: میرزا عبدالله، درویش خان، عبدالله دادور، ابوالحسن صبا، احمد عبادی، نور علی برومند، یوسف فروتن، سعید هرمزی، ارسلان درگاهی، مشیرمعظم افشار، داریوش صفوت

نوازندگان کنونی: جلال ذوالفنون، محمدرضا لطفی، حسین علیزاده، داریوش پیر نیاکان، عطا جنگوک، داریوش طلایی، مسعود شعاری، حمید متبسم، قشنگ کامکار، بهداد بابائی

چند عکس :

()
()
()
()
()

ArasH
Jan-13-2008, 16:08
سلام
یه كم اطلاعات در مورد سه تار میخواستم .اگه كسی میدونه كمك كنه.
در مورد آموزش و ....همچنین قیمت و انواعش.
ممنون

سلام
از 10 تومن گرفته تا 50 و رو به بالا هست.
البته من یه ستار هم دیدم آخرین کار یکی از اساتید ساخت ستار بود به قیمت 200 هزار تومن که کفم برید

ا آرش من هم از اونجا این اطلاعات رو گرفتم البته با كمی تصرف و تلخیص نوشتم نمیدونم چرا زیادتر شد!!!

میبخشید شرمنده , کار شما درسته دیگه

!~!~!

راستی جالبه بدونید, یکی از اعضای Metallica هم از سه تار استفاده میکنه ;-)

Ahmad reza
Jan-13-2008, 16:13
شما استاد مایی این چه حرفیه..

Stigmata
Jan-13-2008, 17:22
از دوستان عزیز ممنون.لطف کردین.

Ahmad reza
Jan-13-2008, 18:08
ولی عجب تاپیكی به راه انداختین.

واقعا ازتون ممنونم.

Ahmad reza
Jan-14-2008, 16:17
از این به بعد از این قبیل سوالها رو تو این تاپیك مطرح كنید.

Ahmad reza
Jan-14-2008, 16:21
[/QUOTE]راستی جالبه بدونید, یکی از اعضای Metallica هم از سه تار استفاده میکنه ;-)[/QUOTE]

آرش جان چه فایده چون با موزیك آبكیشون این ساز رو هم بد نام میكنن.
البته من یكی رو میشناسم كه داره برای من با سازهای ایرانی موسیقی راك درست میكنه طبق پیشنهاد خودم.

medil0ne
Feb-12-2010, 18:03
كي از متاليكا از سه تار استفاده ميكنه؟اسمش منظورمه...
راستي جناب احمد رضاي عزيز!،شايد متاليكا سه تار زدنشون خوب نباشه ولي كار خودشون رو خوب بلدن...نميدونم به چه عنوان ميگين موزيكشون آبكيه...
اگه صرفا سليقه ي شخصيتونه لطفا در همون قالب صحبتتون رو بزنيد و اگر هم كلا همچين فكري ميكنين،ميشه بگين رو چه حساب و نقدتون به چه اهنگي يا چه فردي يه در كل به چي هستش؟؟؟
در ضمن.من ميخوام ساز بخرم برم ياد بگيرم.اول از همه كه دلم يه پيانوي كلاسيك جااااان ميخواد كه متاسفانه وسع ماليم نميرسه و در مرحله ي بعدي بين سه تار و تا(6 تار)موندم...ممنون ميشم نظرتون رو بگين و يا اگه سازه ديگه اي پيشنهاد دارين...
ممنون از همگي به خاطر توضيحاتي كه دادين واونايي كه ميخواين بدينD:...
TanX